Кунева: Няма да закриваме станцията на Мусала, но там има само трима души

OFFNews Последна промяна на 21 октомври 2016 в 15:42 3776 1

Метеорологичната станция на връх Мусала няма да бъде закривана - заяви в парламента министърът на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на депутатски въпрос. 

„Закриване на високопланинска метеорологична станция е възможно да се случи само с решение на Научния съвет Националният институт по метеорология и хидрология в БАН. А там изобщо не е внасяно и изобщо не е разглеждано такова предложение”, обясни министър Кунева.

Тя уточни, че само е дадена обосновка от директора на НИМХ към БАН за необходимостта от временно преустановяване на дейността на синоптичната станция на връх Мусала.

„Между преустановяване и закриване има съществена разлика. Преустановяването на работата от 1 октомври се налага по производствени причини и поради липсата на ръководител и наличен персонал на синоптичната станция. От необходимите 5 метеорологични наблюдатели към настоящия момент на Мусала има само трима и няма възможност за пренасочване на наблюдатели от други синоптични станции. Няма капацитет”, каза още Кунева.

Според нея няма как работата на станцията да продължи само с трима души, защото това ще бъде в противоречие на трудовите разпоредби, а именно по-дълго работно време. Друго доказтелство, че станцията на Мусала няма да бъде закривана, е  обявена обществена поръчка за доставка на високопланинска метеорологична апаратура.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12167

1

поп Дръвчо

21.10 2016 в 17:10

С тия заплати, няма и да има капацитет.