Комисията за личните данни не глоби никого за ЕГН-скандала на евровота

Николаос Цитиридис 31 юли 2014 в 15:55 3245 5

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) оповести резултатите от проверката за това кои партии и как са злоупотребявали с личните данни на граждани при подписките за участие в изборите през май.

За нарушение в Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) са подадени 1380 сигнала към КЗЛД, като едва 2/3 от тях са били уважени от комисията, тъй като голяма част от жалбите били подадени без име и адрес за обратна връзка.

Наложени глоби за партиите няма.

„В хода на проверките, КЗЛД констатира следните предпоставки за злоупотреба с лични данни във връзка с изборния процес: невъзможност за идентифициране на конкретната политическа партия, събирала подписи на граждани, в случаите, когато партията е част от състава на коалиция, както и невъзможност за идентифициране на конкретния представител на партия, пред когото са положени подписите", заяви председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

Рекордьор по жалби е Съюзът на комунистите в България (110 жалби), а от парламентарно представените партии -  "Атака"(12 сигнала и 4 жалби).

Коалиция за България има 6 жалби и 8 сигнали, а ГЕРБ - 3 жалби и 7 сигнала. Срещу ДПС има подадена едва една жалба.

Действията на комисията не са обхванали само проверка на жалби и сигнали, но и начинът на събиране, обработване и унищожаване на лични данни от париите и инициативните комитети във връзка с изборите. Става ясно, че 12 от партиите въобще не са се регистрирали по Закона за защита на личните данни като администратори на лични данни.

Важно е да се уточни, че до момента има налице само проверки и имена на партии. Нарушения и глоби за тях няма, въпреки че са минали повече от 2 месеца.

На въпрос ня OFFNews какви мерки ще предприеме КЗЛД за превенция на това партиите да злоупотребяват с личните данни на гражданите, председателят на Комисията Венцислав Караджов заяви, че тази пресконференция е "превантивна" и показно за партиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови