Новият шеф на комисията за лични данни критикува ЦИК за скандала с подписите

ОFFNews Последна промяна на 16 април 2014 в 12:52 3893 5

Венцислав Караджов, председател на КЗЛД
Венцислав Караджов, председател на КЗЛД

Софтуерът на ЦИК за проверка на подписите на граждани не дава достатъчно ниво на защита на личните данни, обяви пред БНР новоизбраният председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

Той препоръча софтуерът, който бе въведен за пръв път за тези избори по настояване на неправителствения сектор, да се преработи спешно.

Очаква се по-късно днес ЦИК да е домакин на тристранна среща с КЗЛД и представители на прокуратурата, на която да се провери на място нивото на техническа защита при достъп по електронен път до личните данни на хората.

Според Караджов най-елементарното е сайтът да поиска гражданинът да си въведе трите имена, после да му поиска телефон, на който да му изпрати парола и чак след това да може той да влезе в онлайн регистъра и да провери дали ЕГН-то му е в списъка на някоя партия. Така се създава възможност за проследяване кое лице се е заинтересувало, ако има жалби – има възможност за проверка", каза шефът на КЗЛД. Друга възможност според него е да се въведе ограничение от един IP aдрес да може да се влиза в системата най-много два пъти.

Караджов отправи критики и към партиите, които по думите му не познават добре Закона за защита на личните данни, който ги задължава не само да се регистрират по него, но и да идентифицират кой точно е администраторът на лични данни. Пропуск е и че гражданите нямат право да установят дали данните им са правилно записани от партийните активисти и да извършат корекции.

Караджов коментира, че скандалът с подписите няма да се отрази на правото на партиите да се явят на изборите на 25 май, защото личните данни, които се събират, са за регистрация и тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2014 в 15:09

Ето ви ЕГН-та на корем, само натисни Properties, а като извърти 20-на фамилии ето ти колкото искаш хиляди данни.
http://www.stampit.org/bg/page/812?search_c=ivanov

16.04 2014 в 14:37

А замислил ли се е че има абонати с плаващо ip и след всеки рестарт на компютъра то е различно

16.04 2014 в 14:18

Това и ИП-то е малоумно. Само идиот на държавна работа може да го измисли. Може да има хиляди потребители зад ИП, което се вижда от сървъра. Докато не се разкарат пратийните хрантутници, оправия няма. Този ако беше в частна фирма щеше да е вече безработен. Баси некадърника, как за бога да се чувствам сигурен че данните ми ще са защитени?!!!

16.04 2014 в 14:04

Той този господин явно е много запознат както с IT термините, така и с технологиите за информационна защита. Повече ми прилича на изказване, съставено от някоя руса PR-ка, отколкото от човек с ясни познания в областта.
Ами ако искам да си проверявам всяка седмица дали не са ме тикнали в някой списък - тогава какво? Ще звъня на доставчика да ми смени IP-то, та да имам нов достъп до сайта на ЦИК?

16.04 2014 в 13:36

От един IP адрес да може да се влиза най-много два пъти. Много умно няма що. А господинът не се ли сеща, че е възможно на един адрес с едно IP да живеят повече от двама души навършили пълнолетие?