Новият шеф на комисията за лични данни критикува ЦИК за скандала с подписите

ОFFNews 16 април 2014 в 12:52 4945 5

Венцислав Караджов, председател на КЗЛД
Венцислав Караджов, председател на КЗЛД

Софтуерът на ЦИК за проверка на подписите на граждани не дава достатъчно ниво на защита на личните данни, обяви пред БНР новоизбраният председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов.

Той препоръча софтуерът, който бе въведен за пръв път за тези избори по настояване на неправителствения сектор, да се преработи спешно.

Очаква се по-късно днес ЦИК да е домакин на тристранна среща с КЗЛД и представители на прокуратурата, на която да се провери на място нивото на техническа защита при достъп по електронен път до личните данни на хората.

Според Караджов най-елементарното е сайтът да поиска гражданинът да си въведе трите имена, после да му поиска телефон, на който да му изпрати парола и чак след това да може той да влезе в онлайн регистъра и да провери дали ЕГН-то му е в списъка на някоя партия. Така се създава възможност за проследяване кое лице се е заинтересувало, ако има жалби – има възможност за проверка", каза шефът на КЗЛД. Друга възможност според него е да се въведе ограничение от един IP aдрес да може да се влиза в системата най-много два пъти.

Караджов отправи критики и към партиите, които по думите му не познават добре Закона за защита на личните данни, който ги задължава не само да се регистрират по него, но и да идентифицират кой точно е администраторът на лични данни. Пропуск е и че гражданите нямат право да установят дали данните им са правилно записани от партийните активисти и да извършат корекции.

Караджов коментира, че скандалът с подписите няма да се отрази на правото на партиите да се явят на изборите на 25 май, защото личните данни, които се събират, са за регистрация и тайната на вота в самия изборен ден не е нарушена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови