Почти всички партии са крали подписи. Какво да правим, ако сме жертва?

Николаос Цитиридис Последна промяна на 14 април 2014 в 21:21 16190 14

Ако открием злоупотреба с нашите лични данни в подадените списъци от партиите и коалициите за евровота, трябва да подадем жалба към Комисята за защита на личните данни или прокуратурата.

Това заяви пред OFFNews Камелия Нейкова, говорител на ЦИК.

Жалба в прокуратурата може да подадете в устен или писмен вид, а към КЗЛД може да го направите и в интренет на страницата на комисията.

След като днес от Централната избирателна комисия за пръв път пуснаха онлайн система за проверка за това дали наши лични данни не са използвани неправомерно от партии и коалиции, стана ясно, че стотици хора са употребени от политиците.

В електронната поща на ЦИК също са постъпили около 50 сигнала за злоупотреба.

Без знанието на гражданите, почти всички партии, регистрирани за вота през май, са използвали ЕГН-та, подписи и имена, без знанието на уж подписалите се.

Какво прави ЦИК с подписите след като са предадени от партиите?

След като партиите подадат подписите в ЦИК, от комисията изпращат списъците в Главна Дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), където трябва да бъде проверено дали името и ЕГН-то сътоветстват. ГРАО няма как да проверява дали името и ЕГН-то са сложени със съгласието на съответния подписал се, каза Нейкова.

Бърза проверка на OFFNews в онлайн платформата на ЦИК установи пък, че  ЕГН 1111111111 се е подписал не един, а цели шест пъти в подписките на ПП "Атака". По думите на Нейкова в този случай става дума за техническа грешка, която ще бъде поправена.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.04 2014 в 07:53

Ако живеем в ИСТИНСКА ПРАВОВА държава, прокуратурата трябва да ги съди за фалшифициране на подписи и за злоупотреба с лични данни, НО НЕ СМЕ ПРАВОВА ДЪРЖАВА, А РОБОВЛАДЕЛСКА ГУБЕРНИЯ и всичко ще си отшуми за 2-3 дни и малко псувни по форумите!

15.04 2014 в 15:51

Да, намерих къде е имейла на ЦИК, нали съм си малко недоскив, търсех класическа контакт форма. Писах им писмо и сложих данните, които излизат при проверката на ЕГН-то, обаче считам, че това е все едно да пишеш на умрял писмо. Повече ме притеснява факта, че всички тези данни са в електронен формат и се подвъртат в централите на партиите, които доколкото разбрах били задължени да представят данните . Това означава, че всеки там може да се възползва от тези данни за каквото си ще.Силно съм притеснена от този факт, утре може фирма да отворят на мое име или да изтеглят кредит, знам ли. Да се пише до Комисията за защита на личните данни според вас какъв резултат ще даде и има ли смисъл?

15.04 2014 в 00:35

и МЕНК ОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ СА МЕ ПОДПИСАЛИ БЕЗ ДА ЗНАМ

14.04 2014 в 23:32

Пълна лудница - моето ЕГН са го употребили 2 партии - ПП БНПП и ПП Национал-демократична партия - пише даже ред, страница...Не съм се подписвал на нищо, свързано с тези партии и дори не съм се прибирал в България от 1 година!!!

14.04 2014 в 23:30

да живее др.манолова

14.04 2014 в 23:01

Тия от Атака са върхът! Три от ЕГН 1111111111 са на последователни редове, т.е. един под друг! Отделно от това, всеки средно грамотен човек ще види, че такова ЕГН не може да има! Първите цифри са гг-мм-дд на датат на раждане, което е 11 ноември 1911 година! На родените след 2000 година към месеца се добавя 40 и ноември става 51. Полът е женски, защото предпоследната цифра е нечетна. Седмата и осмата цифра (11) са код на областта, в която е роден човекът.

14.04 2014 в 22:34

@trafoPOST,
Нека жена ти напише собственоръчно жалба с пълните си данни (в случая освен 3-те имена и ЕГН, което фигурира там, да посочи и адреса по постоянна регистрация, този дето го има в ЛК, за кореспонденция, тлф за връзка ако има такъв). Караш я до най-близкия куриерски клон и пуска от свое име писмо с обратна разписка. Някъде около 2,50 е в частните куриерски служби, около 0,80лв е в Български пощи. Лично бих те посъветвал да не си спестяв 1л мляко.
Значи ще си получи обратната разписка на която ще има име и подпис на получателя от комисията. Ако искаш да ги нагърчиш, провери кой е шефа на комисията и адресирай едно до него, на другия ден едно и до заместника му и си бетон! Гарантирам ти, че отговор ще има. освен това тези документи биха ти послужили като доказателствен материал в едно бъдещо дело, ако решиш да водиш такова. Ако вече си решил, тогава жалбата да не е "постна", а подробна и обстоятелствена. Кога е разбрала, от кого е разбрала, как е проверила, па какво излязло, па копие от проверката да приложиш към нея, па да подчертае, че е възмутена от случилото се, па ако има сърцетуп, медицинско да си извади (тва последното съм го виждал в съдебната зала, в едно с приложени рецепти, сметки за лекарства и прочие, не е майтап, повода беше друг). И въобще ако си имаш много свободно време и нерви, можеш да си спечелиш прякора "Шилото". Успех! :)

14.04 2014 в 22:30

Малко вероятно е да са всичките партии,големите партии нямат никакъв проблем да съберат изискуемите 2500 подписа.При тях по-скоро конспиративно би могъл да се подпише някой,който в последствие,за да дискредитира,да твърди,че не се е подписвал.Виж,при дребните това е твърде възможно.

14.04 2014 в 22:21

А бе, Кристал, затова сме толкова зле. И в двата сайта на двете институции има Контакти и пише всичко, което трябва. Само се вайкаме по форуми, а елементарно писмо до баба на село не можем да пратим.

14.04 2014 в 22:17

Аз също се намерих сред комунистите. Пуснах жалба в КЗЛД, но въпреки че имам електронен подпис, никъде не видях възможност да го използвам.