Комисията 'Цацаров' глоби бившия зам.-кмет на Димово заради конфликт на интереси

OFFNews 17 декември 2020 в 12:07 1557 0

Антикорупционната комисия уличи в конфликт на интереси бившия зам.-кмет на община Димово Анелия Лилова по времето, когато е замествала кмета.

Преди заемане на длъжността Анелия Лилова е била съдружник в „АИМ“ ООД от 2009 до 2012 г. със съпруга си и със свекърва си. Общината е обявила обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за детски и социални заведения. При финализиране на поръчката Лилова е утвърдила протокол за класиране на участниците, с който първото място като доставчик на храни е дружеството „АИМ“ ООД. 

Към този момент управител и съдружник в „АИМ“ ООД е била свекървата на и.д. кмета. На Лилова е наложена глоба от 5000 лв.

Комисията "Цацаров" е образувала производство за установяване на конфликт на интереси и по отношение на кмета на община Гурково Мариан Цонев. Според сигнал в медиите той е бил управител на строителна фирма и съдружник в още едно строително дружество – „Асафа“, заедно с Д. Т. След избирането му за кмет Цонев прекратил участието си в дружествата. В деня на напускане на „Асафа“ той прекратил действащ договор, подписан от бившия кмет на общината за изграждане на мост над река Гарвашница, а две седмици по-късно прекратил и друг вече подписан договор за изграждане на инфраструктура за предотвратяване на наводнения.

Според изложеното в сигнала Цонев е подписал с обединение „Подпорна стена 2020“ договор на стойност 1.2 млн. лв., като водещ дял в обединението има строителна фирма, представлявана от бащата на Д. Т. – бившия съдружник на кмета. Самият Д. Т. до 2019 г. също е бил управител и съдружник в тази фирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови