Колите слизат под земята пред Централна гара, пътниците минават през парк до влака

Обособяват Пияндериум в района, зоната за нощни купони далеч от сградите

OFFNews Последна промяна на 13 юни 2018 в 14:30 16282 1

Пешеходците и колите ще си разменят местата пред Централна гара в София. Автомобилите ще слязат на практика в сегашния неизползваем подлез чрез тунел от Надежда и ще излизат на "Мария Луиза". Хората пък ще преминават през парк, за да се качат на влака. 

Това предвижда проектът на победителя в конкурса за концепции за планиране и развитие на Вторичен градски център – Зона „Централна гара“ – София архитектурно бюро "А и А АРХИТЕКТИ". Международно жури с председател арх. Данте Бенини определи идеите в проект като най-добри по отношение на функционално развитие, структура и характер на Вторичния градски център. Създателите му Асен Милев и Ангел Захариев получиха награда VIZAR 2018 на церемония в Националната художествена галерия. 

Пространството около Ротондата под земята е отредено за спиране на автомобили и стоянки за таксита, разказа пред OFFNews Ангел Захариев. 

Трамваите обаче остават на нивото на терена, така на хората, решили да пътуват с влак, няма да им се налага да слизат поне два пъти под земята, за да стигнат до коловозите. 

Площадът пред гарата ще се превърне в многофункционално градско пространство - със зелени площи, алеи, места за концерти и изложби на открито. Повдигнат парк точно пред самата гара ще преминава в мост над линиите и ще води към района на север от коловозите, разказа още арх. Захариев. 

Предвижда се бившият ЖП завод да стане Център за изкуство и култура. В северната част на района над гарата ще се обособи и зона за нощни купони и партита с много барове, клубове, ресторанти и т.н. "Пияндериумът" няма да пречи с шума на никого, защото наоколо няма жилищни сгради. На следващ етап мястото ще се допълва като зона за развитие на креативни индустрии, после идва ред на частните инвеститори. 

Нова концертна зала, музей, галерии и др. ще се появят от страната на "Мария Луиза". Идеята е на общински и държавни терени частни инвеститори да изградят публичните сгради, като срещу това получат възможност да строят върху общински площи жилищни и бизнес сгради, хотели, ресторанти, магазини и т.н., обясни арх. Захариев.

Целта е Вторият градски център да е оживен 24/7 и да се превърне в притегателен център за столичани. 

"А и А Архитекти" ООД е основана в София през 2005 г. от арх. Асен Милев и арх. Ангел Захариев - съпруг на вицепремиера Екатерина Захариева,  като иновативно архитектурно бюро с широк спектър на дейности в областта на архитектурното и урбанистично проектиране. 
През годините от основаването му "А и А Архитекти" са работили по проектирането и изграждането на някои от най-значимите инвестиционни проекти в София и България, като: "Бизнес Парк София", "Капитал Форт" и "София Кепитъл Сити", "Музейко", "Резиденшъл Парк София" и други.
За своята работа, бюрото е награждавано многократно с различни престижни награди: "Сграда на годината", Best World Commercial High-Rise Architecture, "Архинова", "Архитект на 2015 г." и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9390

1

voododoll

13.06 2018 в 15:25

Ахахахха, посмях се от сърце... ага не стане така.... никой инвеститор няма да даде пари за такъв проект без мол в него... Мечтите поне са безплатни...