Клюкарски сайтове тормозят хората, които са алармирали за разбитата финансова пирамида (видео)

Кирил Джабаров и Йордан Моллов стоят зад схемата за измами и пране на пари

OFFNews 28 март 2021 в 21:37 8508 0

Снимка prb.bg

Клюкарски сайтове са очерняли журналисти и експерти, които са алармирали за престъпната група за финансови измами и пране на пари, разбита от ГДБОП-МВР и ДАНС в петък.

При обиски в офиси и жилища на задържаните за измамната схема са открити устройства за заглушаване на GSM, служебни карти на различни организации и институции, които предстои да се уточни дали са истински или фалшиви, както и журналистически карти. Установено е още, че групата е спонсорирала клюкарски сайтове за черен пиар, насочен срещу журналисти и експерти, съобщава БНТ.

През февруари 2021 г. Асоциацията на европейските журналисти сигнализира, че репортерката на gospodari.com Виктория Симеонова се е превърнала в мишена на грозни атаки заради работата си по разследване, показващо финансовите злоупотреби на групата. Снимки от личния ѝ профил в социалните мрежи, както и телефонният ѝ номер са били публикувани в сайтове за платени сексуални услуги, вследствие на което дни наред тя е получавала нецензурни обаждания и съобщения.

"Господарите са се натъкнали и на група от сайтове, които публикуват клеветнически статии срещу всеки, решил да подаде жалба срещу тях в полицията или Прокуратурата. Клевети по адрес на засегнатите се разпространяват от месеци от сайтове, в чиито управителен съвет влиза управител на една от фирмите-част от схемата" - разказа през февруари Виктория Симеонова.

Кой стои зад престъпната схема?

Специализираната прокуратура днес съобщи, че за срок до 72 часа са задържани шест лица. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за финансови измами и пране на пари.

По информация на БНТ групата има двама ръководители - Йордан Моллов и Кирил Джабаров. Тяхната компания е регистрирана като инвестиционен посредник, но лицензът й е отнет от Комисията по финансов надзор още през май 2014 година. От тогава до 2017 г., заедно със свой съдружник Моллов и Джабаров регистрират 49 фирми, част от тях в офшорни зони, и така подготвят основата за измамната си дейност. В началото на 2017 привличат още трима брокери.

Моллов е учил в няколко престижни университета в Европа и САЩ, работил е в ООН и като брокер на "Уолстрийт".

Моллов и Джабаров са примамвали жертвите си с обещания за големи печалби, ако инвестират в акции.

Сред жертвите на групата е и бизнесмен, който е инвестирал малко над 1 милион лева и парите му са изчезнали.

Разследващите до момента са установили над 200 пострадали, сред които има и чужди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови