Кирил Ананиев се обяви за поетапно отпадане на монопола на НЗОК

OFFNews 27 септември 2018 в 10:22 2188 0

Кирил Ананиев

Вариант 2 на предложената здравна реформа допада повече на министъра на здравеопазването, призна самият той в интервю за сутрешния блок на БНТ.

Вчера Кирил Ананиев представи за обсъждане два варианта за по-сериозни промени в настоящата здравна система. Вариант 1 предвижда пълно отпадане на монопола на НЗОК. При втория вариант това ще стане на етапи, с преходен период. "И двамата варианта има положителни, и отрицателни страни", посочи Ананиев. Въвежда конкурентният принцип - освен здравната каса ще внасяме вноски и при частни застрахователи. Министърът не изключи в процеса на обсъждане да се стигне и до трети вариант.

Основните думи за предложението за реформата са качествено нов контрол, конкуренция между финансиращите институции, НЗОК и съответните застрахователни дружества, една модернизация на българското здравеопазване и разбира се, премахване на нерегламентираните плащания, поясни Ананиев.

Министърът коментира отново и темата за предлаганата допълнителна здравна вноска от 12 лева, която да е при частен застраховател. Срещу тези 12 лева няма определен пакет здравни услуги, които пациентите ще получат. С тях ще се доплаща лечението им, ако надвиши покривания от НЗОК лимит от около 700 лева, гласи предложението.  "Те са част от общия ресурс, който финансира основния пакет дейности. Това обаче, което е важно да кажа е, че с тези 12 лв. ние не само ще осигурим финансирането на този основен пакет, а ще създадем и възможности за финансиране и на нови дейности, които подобряват здравеопазването на българските граждани", каза Ананиев.

Министърът обяви, че първото нещо, което ще направят с ресурса, който ще влезе легално в системата на здравеопазването, е да преостойностят някои от клиничните пътеки, които са подценени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!