Кирил Ананиев издаде заповед за отварянето на моловете и фитнесите

OFFNews Последна промяна на 15 май 2020 в 19:00 3954 2

Здравният министър Кирил Ананиев узакони това, което по-рано премиерът разпореди - моловете и фитнес залите отварят врати от понеделник, 18 май, след като Ананиев издаде Заповед № РД-01-268/15.05.2020 г.

На нейно основание търговските центрове тип мол могат да работят с клиенти от понеделник. Остава забраната на територията им да работят увеселителните и игрални зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейните заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито.

Изключение се прави само за заведенията за хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.

Със същата заповед от понеделник дейността си могат да възстановят и фитнес залите при заетост на местата не повече от 10 човека за груповите занимания и не повече от 1 човек на 4 кв. м площ.

Със заповедта се дава възможност институциите от системата на предучилищното и училищното образование да организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие. Висшите училища ще могат да организират обучение и оценяване на студенти и на докторанти, доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда. За целта се използват средствата на информационните и комуникационните технологии.

Преустановяват се всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищно образование, които се организират от физически и юридически лица, независимо от формата им.

Детските ясли и градини остават затворени. 

Заповед № РД-01-268/15.05.2020 г. отменя Заповед № РД-01-263/14.05.2020 г.

Дейностите, които не се преустановени или забранени с новата заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки, въведени със Заповед № РД-01-262 от 14.05.2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

2

OtSofia

16.05 2020 в 12:08

Вече се каза, че молът е мястото, специално създадено и построено, за да се обърква пространствената координация, времевата стабилност и психично/психиатричното здраве на посетителите, подобно на бинго-залите. Причината е стремежът на мол-държателите да поставят посетителя в единствената възможна позиция - на купувач, лишен от чувство за самосъхранение и себеконтрол, независимо от времето, нужно за действието "купуване". Не може да се обясни защо: "Молове с климатизация, разнасяща зарази, както и с повсеместно изкуствено осветление, и с неконтролируемо население - да, но не и Училища и детски градини с прозорци, слънчеви класни стаи и коридори и с дворове със строго специфично население ".

16101

1

order

15.05 2020 в 19:10

С революционните песни ”Вятър ечи, Балкан стене” и ”Боят настана” се надъхват стотиците протестиращи пред Народното събрание българи.
Те се увеличават с всеки изминал момент. Прави впечатление, че сред тях има много млади хора. Много от тях са с национални знамена......
https://mobile.frognews.bg/article/196476/