КЕВР и Министерството на енергетиката оневиниха 'Топлофикация София' за изравнителните сметки

OFFNews 05 ноември 2020 в 18:50 2045 0

Министерство на енергетиката и на КЕВР оневиниха "Топлофикация София" ЕАД за изравнителните сметки. Според тях дружеството не е нарушило закона и нормативните изисквания.

Проверките започнаха на 2 септември заради стотици сигнали, свързани с изравнителните сметки.

"Стойността на сумите за връщане вследствие на ретроактивното регулиране на цената на топлинната енергия за всеки имот в София са правилно определени от топлопреносното предприятие", считат от Министерството на енергетиката.

Проверяващите посочват, че в изравнителните сметки на "Топлофикация София" са отразени различните ценови периоди в съответствие с решенията на КЕВР за утвърждаване на цени. В тях са посочени размерът на разликата между сумите за топлинна енергия по цените, утвърдени с решенията на регулатора.

Извънредната проверка беше извършена след заповед на министъра на енергетиката и включваше "Топлофикация София" и още 6 други фирми. Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до столичната топлофикация с настояване да бъде оптимизирана информацията в съобщенията за фактура, така че на клиентите да е ясно колко точно дължат, какви суми се прихващат и какви се връщат с изравнителните сметки.

Препоръката е заради стотици жалби, свързани с обслужването от "Топлофикация София" ЕАД и начислените сметки за отоплителния сезон 2019-2020 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови