Казус: дължим ли такса празна чиния за внесена отвън торта

OFFNews 10 август 2017 в 15:31 9247 4

Снимка Pixabay

Нов потребителски казус в духа на скандалната такса "празен стол" предизвика дискусия в социалната мрежа фейсбук.

Случаят, отново от Созопол, бе споделен от журналиста Татяна Кристи. Потребител разказва, че с компания празнували рожден ден в ресторант в морското градче преди два дни. Сметката за 11 възрастни и 3 деца била 400 лева. В нея управата на заведението начислила по 2 лева на всеки клиент за това, че тортата била внесена отвън.

Редно ли е да се плаща такса "празна чиния"? 

Съществуват аргументи и за, и против подобна практика. На много места тя се обозначава като такса "сервиз" и се ползва при внасяне на алкохол от клиентите - например при големи тържества като сватби и кръщенета. Тогава заведението прави отстъпка на клиента, който има възможност да внесе голямо количество алкохолни напитки на цени, по-ниски от тези на ресторанта. В замяна дължи определена такса за сервиза (труда на персонала, ползването на чашите на заведението и пр.). В английския език дори има термин за този вид услуга - corkage. Думата се употребява за такса, начислявана, когато заведението сервира бутилка вино, купена от друго място.

Много потребители приемат таксата за приемлива и справедлива, стига тя да е обявена предварително и клиентът да не остане неприятно изненадан.

Според други такса "празна чиния" е грозна практика на заведението, с който то би ги загубило като клиенти. Макар и внесена отвън, тортата би могла да бъде сервирана безплатно като жест на ресторанта към празнуващите, особено ако иска те да се върнат и в бъдеще. Често заведения да поднасят дори символична безплатна почерпка - кана вода, хлебчета, плодове или десерт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

4

рамбо

10.08 2017 в 18:44

Широко прилагано във почти всички ресторанти и заведения у нас е и т.нар. такса "тирбушон", плаща се за внесено отвън пиене. Тъй че има измислени доста начини да те одерат

29585

3

Izalina

10.08 2017 в 16:42

Това Татяна Кристи не беше ли дето кръстоса шпагa с онзи ямболския примат?

Не знам дали да се впечатлявам толкова от нейни публикации, щото не ми хареса предният ? пърформънс.

10538

2

Black Hex

10.08 2017 в 15:56

А междувременно няма що одите чак до Инглънд, да ми се правите на много образовани как било там, а да се обърнете към български ситуации от близкото минало на Балкантурист, че даже и филмирано:

https://youtu.be/hUegkvmPOhk?t=2830


...Като имаш оркестър и категорията става друга, нали? А разноските са същите... Направо пишеш в биста "10% за рокестъра" и готово. За плащането ще се разберем.

10538

1

Black Hex

10.08 2017 в 15:48

Очаквам следващата статия на тази тема да бъде за "Такса тоалетна".
С огромен интерес следя дебатите.

 
X

Да помогнем на украинските деца!