Туризъм по български: 20 лева такса за празен стол в ресторант в Созопол

OFFNews 09 август 2017 в 16:11 68462 15

Снимка на касова бележка от ресторант в Созопол разбуни духовете във фейсбук. На нея се вижда, че в сметката наред с храната и напитките има и... такса за "празни столове" на масата.

Незаетите столове на масата в созополския ресторант Miloz Fish & Grill  са "оценени" подобаващо - по 20 лева за брой. Така само от четирите празни места сметката набъбва с 80 лева. 

Момичето, публикувало снимката, пише, че тя, заедно с приятели направила резервация във въпросния ресторант. Оказало се, че компанията ще бъде по-малка, за което управителят на ресторанта бил уведомен своевременно. 

По думите на момичето, персоналът на заведението бил изключително груб с тях, след като отказали да заплатят тези 80 лева. Тя твърди и че никъде не било обявено, че в ресторанта събират такса за незает стол.

OFFNews се свърза с управителя на ресторанта Тони Матеев.

Той обясни, че причината да се таксуват тези 4 места по 20 лева е фактът, че след резервацията на маса в натоварена вечер, клиентите са били по-малко от предварително заявените. 

„Да таксуваме незает стол ни се случва за първи път, нямаме такава практика. В конкретния случай клиентите се държаха изключително зле, не ни бяха предупредили, че ще са с 4 души по-малко. В крайна сметка, те не са заплатили тази такса“, обясни Матеев.

След като случаят със странната такса доби популярност в социалните мрежи, фейсбук страницата на созополския ресторант бе атакувана от редица гневни коментари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12221

10

bls

09.08 2017 в 19:30

Тва не е касова бележка - липсват съответните реквизити. Да сезират НАП, да видят дали тоя фискален бон е осчетоводен и фигурира в дневниците за продажби на фирмата.

10538

9

Black Hex

09.08 2017 в 18:14

Ne iskam da bunia duhovete no poglednete vav Metro dali vi davat kasov bon ;))) Tova e slujeben bon ;)))


1. Мнения написани на лайнявица трябва да бъдат банвани веднага.
2. Метро са освободени от издаването на фискален бон още по времето на Иван Костов и са първата фирма с директни ежедневни отчети към НАП.
3. Билла също не издава касови бонови от години. Тяхната ERP също е с директна връзка към НАП.
4. има над 250 фирми с оборот над еди колко си които имат включена такава опция.


Въобще какво искаш точно да кажеш?

Извадка от "играта" на НАП през 2015г:
В играта могат да бъдат регистрирани касови бележки, които са издадени след 16 ноември 2015 година включително.

Може ли да се регистрират системни (не фискални) бонове на Била, фактури на Метро?

Някои големи търговски вериги, хотели и др. отчитат продажбите си чрез интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност и касовите бележки, които издават са с надпис „Системен бон“. Това не означава, че те са фалшиви, стига да са налице другите задължителни реквизити. Те могат да участват в лотарията. Фактурите, които издава търговската верига Метро също могат да бъдат регистрирани в играта с необходимите три реквизита за участие – дата на покупка, час и стойност.

10538

8

Black Hex

09.08 2017 в 18:09

Малко пломари и малка ракия,50мл - 4,49лв.
Еха-ха-а-а-аааа!
Значи бутилчето от 0,200в - 17,96лв. А в гръцко ми го "хващат" в сметката по 6-6.50Е. И пристига с кана вода+лед и панер препечени филийки с зехтин и зеленийки за разядка.
Нема да се навра у тоя кирлив Созопол даже и срещу заплащане!

21061

6

рамбо

09.08 2017 в 17:37

Отдавна нашето черноморие не е място за почивка. Там се ходи за купони, оргии, пиене, дрога ит.н. Нормална вечеря в тиха, спокойна атмосфера ?! Забрави! Другия път може да ги накарат да си платят и приборите -чинии, вилици, чаши, че да не си играе мутрособственика да ги мие