Туризъм по български: 20 лева такса за празен стол в ресторант в Созопол

Последна промяна на 09 август 2017 в 16:11 58249 15

Снимка на касова бележка от ресторант в Созопол разбуни духовете във фейсбук. На нея се вижда, че в сметката наред с храната и напитките има и... такса за "празни столове" на масата.

Незаетите столове на масата в созополския ресторант Miloz Fish & Grill  са "оценени" подобаващо - по 20 лева за брой. Така само от четирите празни места сметката набъбва с 80 лева. 

Момичето, публикувало снимката, пише, че тя, заедно с приятели направила резервация във въпросния ресторант. Оказало се, че компанията ще бъде по-малка, за което управителят на ресторанта бил уведомен своевременно. 

По думите на момичето, персоналът на заведението бил изключително груб с тях, след като отказали да заплатят тези 80 лева. Тя твърди и че никъде не било обявено, че в ресторанта събират такса за незает стол.

OFFNews се свърза с управителя на ресторанта Тони Матеев.

Той обясни, че причината да се таксуват тези 4 места по 20 лева е фактът, че след резервацията на маса в натоварена вечер, клиентите са били по-малко от предварително заявените. 

„Да таксуваме незает стол ни се случва за първи път, нямаме такава практика. В конкретния случай клиентите се държаха изключително зле, не ни бяха предупредили, че ще са с 4 души по-малко. В крайна сметка, те не са заплатили тази такса“, обясни Матеев.

След като случаят със странната такса доби популярност в социалните мрежи, фейсбук страницата на созополския ресторант бе атакувана от редица гневни коментари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1008

15

helleborus

10.08 2017 в 19:12

Не мога да се съглася, професоре. Материалът е отличен, скулпторът е калпав, имам предвид, че вие май сте забравили, че човек не се ражда възпитан. Възпитава го средата, ако българчетата имаха читава среда, тогава щеше да станат ясни и качествата на материала. Днес модата е такава, че децата се отглеждат като доматите на двора. Посаждат се, поливат се и се очаква да проявят каквото им е вложено. Но човекът не е устроен така, на него НЕ му е вложено какъв човек да стане. Всичко е въпрос на среда и възпитание, на традиции. От твърде много години държавата възпитава децата, през комунизма родителите не смееха много да се обаждат, навсякъде имаше шпиони, каквото каже другарката, това е. Този лош навик им остана и днес, но и днешните другари са не по-малко напористи да ни възпитават. Вече от три годишни ще се започва обработката. Ако не сте от тези, които умишлено сриват националното ни самочувствие, защото има и такава пасмина, просто се обърнете към традицията и си възпитавайте децата.

21152

14

samael

10.08 2017 в 07:57

Нормална бизнес среда у нас няма и след 100 години да се зароди. Това не е бизнес, особено в туризма, където ДеСе-то властва, а пране на мръсни пари изкарани от рекет, наркоразпространение, сводничество и фалишв алкохол без платен акциз!!!
Добре дошли в МИЛИЦИОНЕРИСТАН!!!

921

13

panel

10.08 2017 в 04:10

Смешно! Страшно!
Дзадзики за 6,50???
Халуми за 14,50???

Като сте готови да плащате тая цена - ваша си работа- на небеснолайняните плажове!
Отидете в Гърция на същите цени.
Ако не ви стигат парите отидете в Турция на олинклузив.

87944

11

Най-лошото нещо в България са като че ли самите българи. Земята е хубава, природата е хубава, географското положение е хубаво. Само да не бяха българите, щото те един вид осират пейзажа. Масова и поголовна липса на елементарни добродетели, примитивна психика, мързеливо, егоистично, завистливо и злобно племе. Единици сме малко по-читавите. Факт.

1821

10

bls

09.08 2017 в 19:30

Тва не е касова бележка - липсват съответните реквизити. Да сезират НАП, да видят дали тоя фискален бон е осчетоводен и фигурира в дневниците за продажби на фирмата.

-380

9

Black Hex

09.08 2017 в 18:14

Ne iskam da bunia duhovete no poglednete vav Metro dali vi davat kasov bon ;))) Tova e slujeben bon ;)))


1. Мнения написани на лайнявица трябва да бъдат банвани веднага.
2. Метро са освободени от издаването на фискален бон още по времето на Иван Костов и са първата фирма с директни ежедневни отчети към НАП.
3. Билла също не издава касови бонови от години. Тяхната ERP също е с директна връзка към НАП.
4. има над 250 фирми с оборот над еди колко си които имат включена такава опция.


Въобще какво искаш точно да кажеш?

Извадка от "играта" на НАП през 2015г:
В играта могат да бъдат регистрирани касови бележки, които са издадени след 16 ноември 2015 година включително.

Може ли да се регистрират системни (не фискални) бонове на Била, фактури на Метро?

Някои големи търговски вериги, хотели и др. отчитат продажбите си чрез интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност и касовите бележки, които издават са с надпис „Системен бон“. Това не означава, че те са фалшиви, стига да са налице другите задължителни реквизити. Те могат да участват в лотарията. Фактурите, които издава търговската верига Метро също могат да бъдат регистрирани в играта с необходимите три реквизита за участие – дата на покупка, час и стойност.

-380

8

Black Hex

09.08 2017 в 18:09

Малко пломари и малка ракия,50мл - 4,49лв.
Еха-ха-а-а-аааа!
Значи бутилчето от 0,200в - 17,96лв. А в гръцко ми го "хващат" в сметката по 6-6.50Е. И пристига с кана вода+лед и панер препечени филийки с зехтин и зеленийки за разядка.
Нема да се навра у тоя кирлив Созопол даже и срещу заплащане!

1496

7

Sailon Nailon

09.08 2017 в 17:56

Ne iskam da bunia duhovete no poglednete vav Metro dali vi davat kasov bon ;))) Tova e slujeben bon ;)))
i razlikata vsichki ia znaete..

Golemite danykoplatci imat dogovorka s NAP da ne izdavat kasov bon a slujeben bon ;))))) VESELBA

4812

6

рамбо

09.08 2017 в 17:37

Отдавна нашето черноморие не е място за почивка. Там се ходи за купони, оргии, пиене, дрога ит.н. Нормална вечеря в тиха, спокойна атмосфера ?! Забрави! Другия път може да ги накарат да си платят и приборите -чинии, вилици, чаши, че да не си играе мутрособственика да ги мие