КАТ спира от движение колите с тъмни стъкла

Борят катастрофите с послания на захарчета

OFFNews Последна промяна на 05 април 2016 в 12:18 24078 15

Снимка БГНЕС - архив

КАТ ще спира от движение всички коли със затъмнени стъкла и шумни гърнета и изменения в конструкцията, водещи до увеличаване мощността на двигателя извън законоустановения ред. 

Това съобщиха от МВР. С предприетите мерки СДВР обявява нулева толерантност срещу дръзкото и в разрез с правилата шофиране и неспазване на установените от закона норми.

При установяване такова нарушение се изготвя заповед за принудителна административна мярка срещу водача, отнема се малкият талон на автомобила. След премахване на съответното затъмнително фолио или друг предмет, които затъмнява стъклата, водачът подава заявление в "Пътна полиция" и автомобилът се пуска в движение, и се връща малкият талон", обясни инспектор Николай Крушарски пред БНР. Той подчерта, че глобата от 20 лева сега не мотивира водачите да не извършват нарушението. 

От днес влиза в сила служебното дерегистриране на коли без "Гражданска отговорност", съгласно промените в Застрахователния кодекс, припомня бТВ. Глобата за несключена задължителна застраховка пада от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.

Регистрациите ще се възстановяват при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност". 

Кампанията под надслов „Седем милиона причини да караме безопасно” стартират съвместно КАТ и Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Инициативата призовава да бъдем толерантни и да спазваме правилата на пътя. Върху пакетчета захар са отпечатани 18 различни послания, в които са засегнати почти всички теми, касаещи пътната безопасност: „Намали скоростта, стигни жив!”, „Пази велосипедиста!”, „Дай път на пешеходеца!”, „Поддържай изряден автомобила!”,” Бъди видим на пътя!”, „На две колела си по –уязвим”, „Искам да се возя безопасно!” и други.

Идеята е реализирана със съдействието на фирмата производител, а автор на рисунките е Теодора Искърова. 

От началото на тази година има 7 по-малко убити и 25 по-малко ранени при пътно-транспортни произшествия в сравнение със същия период миналата година, отчете КАТ.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.04 2016 в 13:30

Споко,знаете че срещу 20 лева на фуражка всичко се оправя

06.04 2016 в 02:39

"От началото на тази година има 7 по-малко убити и 25 по-малко ранени при пътно-транспортни произшествия в сравнение със същия период миналата година, отчете КАТ."

КАТ да не бърза да отчита. Ще наваксаме, спокойно. Доказало се е, че мерките им (фарове, легнали полицаи, хайки) са крайно неефективни.

05.04 2016 в 21:47

ОффНюз, като всички други копи-пейстнаха от БТВ. ДА за предното и предните две странични се отнася- спарвка чл.105 от закона.

05.04 2016 в 19:57

Предно стъкло нормално. Има обаче една тъмна лента фолио около педя широка в горната част. Трябва ли да я махна? 7 години така си карам .

05.04 2016 в 18:26

Това няма да се случи никога! Няма пукнато ченге на улицата. В София е пълно с таралясници без ауспуси и никой не ги спира. Защото няма кой да ги види. Куките са се изпокрили като мишоци. Защо плащаме данаци? За да си купуват цигари и да пушат в градинката!? Да започнат да снимат как спират тези коли и ще им повярваме.
Да не говорим, че масово се преминава на червен светофар. Видях една кука да стои безучастно и да гледа как един супер меен минава на червен светофар.Попитах го защо не го спря за да му напише акт, ченгето ме погледна нагло и ми се изрепчи!

05.04 2016 в 15:54

Това е поредната простотия българска за едни може ама за други не ,искам да попитам катаджия ако спре свой колега от СДВР И Т.Н с личния му автомобил дали ще се спре от движение автомобилат му.има хора който избиват коплекси но има и такива който наистина им помага ,слънцето не свети толкова през деня и е много по добра видимостта!Поздрави на всички

05.04 2016 в 15:32

Олеле нюз пак са си написали статията както си могат...
Или това се прави нарочно с цел всяване на смут в четящите?

Става въпрос за затъмнено предно стъкло и тези на предните врати.
За задните прозорци никой нищо не казва. Преди да се паникьосвате вижте закона!

05.04 2016 в 15:22

Offnews, що не уточните, че става въпрос само за предните стъкла, за които и сега е забранено да са затъмнени? Не се променя правилника, а глобата.

05.04 2016 в 14:46

Добре де на моята кола стъклата са затъмнени отзад от вече 5-6 години, сега какво трябва да махна фолиото отзад ли? абсурд да стане това........ на джипа който ми е на няма и 1 година пък са фабрично направени....... тия ташак си правят с нас......

05.04 2016 в 14:08

Пак ли? Забраната на тъмните стъкла у нас е най-често случващото се нещо, може би само след изгрева и залеза. Но не съм сигурен.