КАТ спира от движение колите с тъмни стъкла

Борят катастрофите с послания на захарчета

OFFNews 05 април 2016 в 12:18 25323 15

Снимка БГНЕС - архив

КАТ ще спира от движение всички коли със затъмнени стъкла и шумни гърнета и изменения в конструкцията, водещи до увеличаване мощността на двигателя извън законоустановения ред. 

Това съобщиха от МВР. С предприетите мерки СДВР обявява нулева толерантност срещу дръзкото и в разрез с правилата шофиране и неспазване на установените от закона норми.

При установяване такова нарушение се изготвя заповед за принудителна административна мярка срещу водача, отнема се малкият талон на автомобила. След премахване на съответното затъмнително фолио или друг предмет, които затъмнява стъклата, водачът подава заявление в "Пътна полиция" и автомобилът се пуска в движение, и се връща малкият талон", обясни инспектор Николай Крушарски пред БНР. Той подчерта, че глобата от 20 лева сега не мотивира водачите да не извършват нарушението. 

От днес влиза в сила служебното дерегистриране на коли без "Гражданска отговорност", съгласно промените в Застрахователния кодекс, припомня бТВ. Глобата за несключена задължителна застраховка пада от 400 на 250 лева за физическо лице, но регистрацията на превозното средство ще се прекратява служебно. Възстановяването на регистрацията също ще може да става автоматично.

Регистрациите ще се възстановяват при предоставяне на данни от Гаранционния фонд или по желание на собственика след представяне на валидна застраховка "Гражданска отговорност". 

Кампанията под надслов „Седем милиона причини да караме безопасно” стартират съвместно КАТ и Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Инициативата призовава да бъдем толерантни и да спазваме правилата на пътя. Върху пакетчета захар са отпечатани 18 различни послания, в които са засегнати почти всички теми, касаещи пътната безопасност: „Намали скоростта, стигни жив!”, „Пази велосипедиста!”, „Дай път на пешеходеца!”, „Поддържай изряден автомобила!”,” Бъди видим на пътя!”, „На две колела си по –уязвим”, „Искам да се возя безопасно!” и други.

Идеята е реализирана със съдействието на фирмата производител, а автор на рисунките е Теодора Искърова. 

От началото на тази година има 7 по-малко убити и 25 по-малко ранени при пътно-транспортни произшествия в сравнение със същия период миналата година, отчете КАТ.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!