Quantcast

Депутати от РБ предлагат само 6 месеца Гражданска за мотори и кемпери

OFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 11:53 3266 9

Шестмесечна гражданска отговорност за мотори, кемпери и каравани предлагат петима депутати от Реформаторския блок. 

Петър Славов, Мартин Димитров, Иван Иванов, Вили Лилков и Гроздан Караджов внасят законопроект за промени в Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и в Кодекса за застраховането. Текстът предвижда още срокът за приетата в края на 2015г. автоматична дерегистрация на превозни средства, които не са платили Гражданска отговорност, да бъде по-дълъг за МПС за сезонно ползване. Според сега действащия закон автомобилите се спират от движение веднага щом Гражданската отговорност не бъде подновена. Предложението на реформаторите е при сезонните МПС това да се случва, ако не си подновят застраховката до началото на летния сезон – 1 май.

Причината за това е, че моторите и кемперите се използват масово през летния сезон, уточняват вносителите. Според тях това значително ще улесни собствениците на подобни превозни средства и няма да ги задължава да заплащат за услуга, която не използват половин година.

Предлаганите помени по никакъв начин не освобождават ползвателите на превозни средства за сезонно ползване от задължението да имат сключена валидна застраховка Гражданска отговорност във всеки момент, в който се движат по пътищата на страната, в това число и извън летния сезон, пишат в своите мотиви реформаторите.

Проблемът за този тип превозни средства дойде с приемането на Кодекса за застраховането в края на 2015г. В него беше въведено правилото, при липса или неподновяване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, на съответното превозно средство да бъде прекратявана регистрацията.

По инициатива на същите народни представители тогава беше записан допълнителен текст, който предвижда освен автоматична дерегистрация при неплатена застраховка, да има и автоматична регистрация, щом тя бъде платена. Въпреки това се оказва, че към момента МВР не може безпроблемно да възстановява регистрацията автоматично и на собствениците често се налага да отидат лично в КАТ, за да се случи това.

Във връзка с предлаганите от тях промени, народните представители инициират още срещи с представители на мото организации и заинтересовани лица. 

Мотористите пък стягат протест с искането да плащат само половин година Гражданска отговорност на 13 април. Утре се открива мото сезона в София. 

Вчера шефът на АПИ Лазар Лазаров пък подчерта, че мотористите не плащат винетки. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.03 2016 в 11:21

Злобния уточнител rules!

25.03 2016 в 18:47

Мангалчо, има и друг начин на живот, освен твоя, в който опъваш малолетни и се блещиш на 500 лева, вервай ми.

И да, съвсем прав си, повече от няколко хиляди евра накуп и на живо не съм виждал. Времето на ломбардите и чувалчетата със злато е отминало, разплащаме се електронно от края на 90-тте.

25.03 2016 в 18:34

Защото не си ги виждал на куп може би?
5К, 50К... къде е разликата? Не са 500лв да се облещиш. И двете суми са еднакво далече от теб.

25.03 2016 в 18:16

Проучвах пазара, а като проучвам пазара, гледам наред. По-скъпи мотори от твоя също имаше без документи.

Между другото, 5000 евро не ми правят впечатление.

25.03 2016 в 13:13

@уточнител,такива мотори си гледал ;) аз като търсех моя мотор от 7-8 които съм гледал един нямаше без документи. Пък и моя мотор струва 10к, как да си позволя да излезна с нередовни документи и някой неадекватник да ме потроши и мотора и мене и после не само да не видя и кьорав лев от застраховки, ами и да му плащам на него щетите от джоба си..

Колкото джигити карат кола без ГО толкова карат и мотори, ама да те карат да плащаш нещо което не ползваш, еми сори ама няма да стане.

25.03 2016 в 13:09

Идеята на тези винетки е да се събират пари! Удобство и загриженост за шофьора подскачаш по пътищата няма...

25.03 2016 в 13:07

Ами да го направят. Добре дошло за нас. Аз съм "ЗА"

Между другото, същата логика може да се приложи и за данъците за моторите.

25.03 2016 в 12:58

уточнител,тва което казваш е интересно, аз явно съм някъв карък,щото мен куките редовно ме дърпат деба..

Иначе има смисъл, що не, реално от Октомври до Март мотора не се кара много много...

25.03 2016 в 12:52

Скоро пазарувах мотор. Оказва се, че повече от половината мотори в употреба са с нередовни документи или въобще без документи и въпреки това са в движение и много рядко куките ги закачат. Примерно от 12, за които питах, 8 бяха напълно нередовни.

Нещо ми намирисва на смешен плач тоя вопъл.