Къщата на Райна Княгиня в София става музей

OFFNews 18 май 2023 в 14:23 2002 0

Къща на Райна Княгиня

Снимка Аделина Ангелова/Столична община

Къщата на Райна Княгиня става музей

Къщата, в която е живяла Райна Княгиня в София, ще стане музей, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи на сградата. 

Възстановяваме къщата, в която е живяла Райна Княгиня, заедно със запазените автентични предмети. Тя се намира на ул. „Софроний Врачански“ 119 в район „Сердика“. Извършваме реставрация и консервация на сградата, паметник на културата от местно значение, като целта е да се запазят всички автентични елементи и артефакти, обясни Фандъкова. 

По предложение на кмета на район „Сердика“ Тодор Кръстев сградата е обявена за паметник на културата от местно значение. През годините тя е била надстроявана и достроявана. Целта е да се възстановят всички автентични елементи и заедно с артефактите да бъдат част от музейната експозиция, разказваща за българката, ушила главното въстаническо знаме на Панагюрския революционен окръг за Априлското въстание. 

Строителните дейности са на финала и се очаква през лятото да бъдат завършени изцяло заедно с околното пространство. Същевременно дотогава ще се работи и по проекта за експозиция на музея. По време на строителните дейности тя е укрепена, изграден е нов покрив, поставена е дограма, топлоизолация. Подменени са ВиК инсталацията и осветлението. Изградена е рампа за достъпна среда. Възстановени са балконите, на които ще бъдат запазени и оригиналните парапети.

Предвижда се бъдещият музей да бъде интерактивен и да има образователна функция. В него ще се оформи музейна експозиция и пространства за обучение на ученици. 

Запазени са пианото, на което Райна Княгиня е свирила, както и извезани от нея знамена и различни нейни вещи. Те са прибрани и се стопанисват, посочи кметът на район „Сердика“.

Възложител на строителните работи е кметът на район Сердика. Общо над 700 000 лв. е целият проект за възстановяване на сградата. До момента от СУСОПФ са отпуснати около 400 хил. лв. За завършване на строителните дейности са нужни още около 300 хил. лв.

Поехме ангажимент с г-н Стефан Марков, председател на комисията по бюджет и финанси към СОС, и очаквам съветниците да подкрепят доклад, за да осигурим останалата част от финансирането и да се довърши целия обект, посочи още кметът на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови