Канят бургаски фирми да бутат незаконни сгради до комплекса на Доган

OFFNews 04 октомври 2023 в 09:50 1669 0

Росенец

Снимка Областна управа-Бургас

За вотир път нито една фирма не се е явила на обявения от областната управа на Бургас конкурс за събаряне на две незаконни сгради до комплекса на Ахмед Доган на Росенец. 

Затова областният Пламен Янев отправя покани към три общински и две частни фирми за събарянето на незаконните сгради в лесопарка. Втората обществена поръчка бе обявена от държавата преди месец, а сумата за събарянето бе значително увеличена. 

Писмо-покана за сключване на договор е изпратено до три бургаски общински фирми, чийто основен предмет е строителство – „Чистота" ЕООД, „Бургасинвест" ООД и „Благоустройствени строежи" ЕООД. Покана е изпратена и до две частни строителни фирми, които са проявили интерес към обществената поръчка, но не са подали документи за участие в нея.

„Тези сгради в Росенец са ярък пример за корупция и усещане за „завладяна държава", затова доведоха и до мащабни протести през лятото на 2020 г. Държавата е обявила необходимите законови процедури за събарянето, издействахме и увеличение на сумите, които са осигурени и фирмата-изпълнител ще ги получи", коментира Пламен Янев. Поканите до общинските фирми в Бургас той мотивира с факта, че незаконното строителство е на територията на Община Бургас и именно тя е отговорна за премахването, ако собственикът на имота не го направи. 

Предмет на процедурата е премахване на триетажна масивна сграда и преместваем обект за охрана, обявени за незаконни със заповеди на Община Бургас. Те се намират на плажа в местността Отманли и към момента не се използват. След протестите през 2020 г. Община Бургас назначи проверка, която доказа незаконното строителство, но не успя да установи извършителя. И двете сгради попадат в държавни терени, затова според нормативните изисквания премахването им трябва да организира държавата. 

На първата обявена обществена поръчка през 2021 г. не е подадена нито една оферта. Към днешна дата сумата е увеличена от 68 200 лв. на 166 422,80 с ДДС. Остойностяването на дейностите по събаряне и разчистване на терена и за двете обществени поръчки е извършено от бургаската общинска фирма „Чистота" ЕООД. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови