Как работилница се превърна в завършен строеж край язовир Искър

Ловното стопанство и "Био Майнинг" оспорват, че строежът е незаконен

OFFNews 13 март 2021 в 21:19 6659 0

Триетажна сграда на ловното стопанство край язовир "Искър", обявената за незаконна, вече има завършен вид. Това става половин година, след като от кметството в Панчарево обявиха, че строежът не разполага с разрешително. Заради скандала директорът на ловното стопанство бе уволнен, съобщи бТВ.

Историята започва сред сигнал на общинския съветник Владислав Панев, а от района и ДНСК съобщиха, че освен разрешително липсва проект и надзор.

Собственик на сградата е Държавното ловно стопанство „Искър“, изпълнител на строежа с договор за съвместна дейност е фирма "Био Майнинг АД", свързана с бизнесмена Румен Гайтански.

Едва преди няколко дни от район Панчарево са изпратили до общинския строителен контрол протокол, че сградата е незаконна.

Кметът на района Николай Гюров обяснява забавянето така: "Още на 11 ноември е съставен проектопротокол, който аз съм разгледал задълбочено, възникнаха въпроси, чиито отговори не бяхме получили веднага, което наложи допълнителни проверки. Всъщност последните 3 седмици ние не сме ходили на терен."

Директорът на държавното стопанство, собственик на имота, Мирослав Джупаров, който е назначен през декември м.г., казва, че откакто е на поста, не са извършвани никакви ремонтни дейности. "Това, което се е случило, мога да отдам... самите фирми, те не са от днес за утре да се поръчват нещата, може и преди самите проверки включително да са били поръчани или платени самите ремонтни дейности“, объркано обяснява Джупаров.

Въпреки че уволни предния директор заради случая, държавното стопанство и фирмата оспорват, че строежът е незаконен. От там твърдят, че по-рано на същото място е имало стара работилница и няма ново строителство, а само ремонт.

На архивни сателитни снимки в системата на „Гугъл Ърт“ обаче от периода 2010-2020 г. не се вижда никаква постройка преди строежа. От район Панчарево вече са изпратили констативния протокол към дирекция „Общински строителен контрол“ и чакат разпореждане какво да правят с новата "работилница".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови