Как да намалим разходите за топлоенергия

OFFNews 28 януари 2024 в 08:30 3080 1

Радиатор

Снимка pexels

Радиатор

Избягвайте пълното изключване на отоплението, проветрявайте за кратко и премахнете препятствията около радиаторите. Това са само част от насоките на Министерството на енергията за намаляване на разходите за топлоенергия. 

Насоките са част от онлайн кампанията под наслов „Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове“, с която министерството дава кратки съвети за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата.

По време на кампанията от МЕ обясниха къде може проверим онлайн колко енергийно ефективни са уредите ни, както и как да намалим разхода на енергия от хладилника, от пералнята, от бойлера, от съдомиялната и осветлението

Ето и съветите, които дават от Министерството на енергетиката за намаляване на разходите за топлоенергия: 

- Премахнете препятствията около радиаторите: 

Радиатори, които са монтирани неправилно, покрити са от декоративни елементи или дълги завеси отделят по-малко топлина, което може да доведе до по-високи разходи за отопление. Освен това, термостатичните радиаторни вентили няма да работят правилно.

Пълното изключване на отоплението не е добра идея.

- За еднофамилни къщи

През зимните месеци никога не изключвайте отоплението напълно, дори ако отидете на почивка. Ще е необходима допълнителната енергия за затопляне на вече напълно охладените помещения, тръбите за отопление, а освен това водопроводните тръби могат да замръзнат и да нанесат значителни щети на инсталациите и сградата.

- За жилищни блокове

Когато сте на работа през деня или отсъствате за един - два дни в зимните месеци, не оставяйте радиаторните вентили напълно изключени. Оставете ги на по-ниска степен, за да не изстиват напълно помещенията.

Когато ги затворите изцяло, след като ги включите отново, радиаторите ще изразходват допълнителна енергия и време за затопляне на вече напълно охладеното помещение.

- Проветрявайте помещенията редовно и за кратко

Проветрявайте вашето жилище чрез отваряне на прозорците напълно за няколко минути на всеки три часа през зимата. За максимален ефект отворете прозорците и вратите, които са едни срещу други. Това води до подобряване на качеството на въздуха в дома Ви и намаляване на разходите за отопление за разлика от проветряването с отворени в наклонена позиция прозорци.

- Не оставяйте прозорците постоянно отворени в наклонена позиция

От Министерството на енергетиката дават и пример: Лесна и ефективна мярка за намаляване на загубите на топлоенергия е монтирането на рефлекторни панели зад радиаторите, т.нар. радиаторно фолио, върху стената.

Тези панели представляват пяна, покрита с алуминиево фолио. Дебелината им е около 4 мм. Те предотвратяват насочването на топлинния поток към стената зад радиатора и го пренасочват към вътрешността на помещението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

28.01 2024 в 09:22

Изключете напълно отоплението, легнете облечени (!) до жена си, покрийте се с всички одеала и кожуси и тракайте със зъби!
Така ще пребориме Глобалното Затопляне, Въглеродния Отпечатък и Озоновата Дупка!!!
Ето, поучих Ви (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!