Как да намалим разхода на енергия от бойлера

OFFNews 14 януари 2024 в 08:03 23785 1

бойлер

Снимка Архив

Министерството на енергетиката дава насоки

С прилагането на няколко лесни мерки при употребата на бойлера вкъщи може да спестите енергия и да намалите сметките си, обяснява Министерството на енергетиката и дава няколко насоки за това. 

Съветите са част от онлайн кампанията под наслов "Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове". По време на кампанията от МЕ обясниха къде може проверим онлайн колко енергийно ефективни са уредите ни, както и  как да намалим разхода на енергия от хладилника и от пералнята

Ето и какви съвети дават от Министерството на енергетиката, с които да намалим разхода на енергия от бойлера:

  1. Ако отсъствате от дома повече от няколко дни, добре е да изключите бойлера. В противен случай термостатът ще продължи да включва и изключва, което ще доведе до излишен разход на електроенергия и до прекомерно натрупване на котлен камък.
  2. При покупка на нов бойлер, проверете загубите в режим на изчакване, посочени в ръководството на продукта. Така ще разберете колко добре е изолиран уредът, а това влияе върху разхода на енергия. Ако бойлерът се намира в студено помещение и се налага водата да преминава по дълга тръба до банята, изолирайте я. Така ще спестите ненужно охлаждане на водата.
  3. По-късите тръби предполагат по-малко загуба на топла вода. За нуждите в кухнята е подходящ бързо нагряващ, т.нар. „проточен“, бойлер с вместимост 5-10 литра. Той осигурява топла вода на момента, без предварително загряване.

От министерството съветват още да не се увеличава излишно температурата на водата, тъй като обикновено тя е 60 градуса, което е напълно достатъчно. 

Освен това бойлерът може да работи през нощта, когато тарифата е различна - цената на електроенергията е почти двойно по-ниска. Съвременните бойлери разполагат с добра изолация, като запазват топлината и на следващия ден. Така може да се спестят около 15% от сметката за затопляне на вода. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

14.01 2024 в 09:05

Като се къпем със студена вода (може би дъждовна, та и от ВиК да спестим) , или при голям студ (щото и не отопляваме, та да спестим и оттам) просто се обтриваме с мокра кърпа, която после перем наръка).
Така ще пребориме и Глобалното Затопляне, както и Въглеродния Отпечатък, урааа (ジ) (ジ) (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!