Къде можем да проверим онлайн колко енергийно ефективни са уредите ни

Онлайн кампания дава примери как да пестим енергия

OFFNews 04 януари 2024 в 15:13 1908 0

МЕ

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Министерство на енергетиката

През януари Министерството на енергетиката започва онлайн кампанията под наслов „Енергийната ефективност: по-ниски сметки, по-топли домове“, с която ще дава кратки съвети за подобряване на енергийната ефективност от страна на домакинствата.

От министерството ще дават кратки примери за това как да се пести, като първият включва обяснение за това колко електроенергия консумират уредите. 

"Всички нови електроуреди са снабдени с енергийни етикети, които показват какво количество електроенергия е необходимо за нормалната работа на уреда. Така потребителят предварително може да изчисли какъв разход на електроенергия ще е необходим за ефективното му използване", обясняват от МЕ.

От министерството допълват, че етикетът за енергийна ефективност е единен като визия и съдържание за целия Европейски съюз.

От март 2021 г. върху всички електроуреди, продавани в рамките на ЕС, присъства нов етикет. В него са въведени промени в класовете на енергийна ефективност – така например предишните класове А+++, А++ и А+ са заменени с уеднаквена скала за консумация, отбелязана с буквите от А до G. Уредите с най-ниска консумация на енергия (т.е. най-ефективните), са от клас А, следвани от клас B, C, D и т.н.

Друго обяснение, което дава МЕ, касае потреблението на електрическа енергия. 

"Потреблението на електрическа енергия и отоплението се изчисляват в kWh. Един киловатчас съответства на използваната енергия от електрически уред с мощност един киловат (=1000W) за един час", пишат оттам и "превеждат" това с пример: 

"Един киловатчас електрическа енергия би стигнал за сърфиране в интернет на домашния компютър в продължение на около шест часа или около четири часа гледане на телевизия на голям плазмен телевизор с плосък екран. Това е и количеството енергия, с което бихте могли да измиете чиниите вкъщи с ефективна миялна машина или да пуснете битов климатик за един час". 

Министерството на енергетиката е публикувало и линк към сайт, чрез който лесно може да се провери ефективността на електрическите уреди. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!