Как да изберем кои ученици да почиват безплатно? Критериите ще създадат ту дискриминация, ту усещане за несправедливост

OFFNews 02 юни 2021 в 09:54 1915 0

Набързо направена, започваща "малко късно" и поставяща директорите в ситуация да избират кои ученици да отидат на безплатна почивка на море или планина и кои - не.

С тези думи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119. училище Диян Стаматов коментира програмата на Министерството на образованието "Отново заедно", публикувана вчера за обществено обсъждане преди гласуването й от Министерския съвет. (Може да я прочетете тук.)

5% от учениците ще могат да се включат, а въпросът за подбора е оставен в ръцете на училищните ръководства.

"Това е най-трудната част. Критериите са оставени в ръцете на всяко учителско ръководство. Те ще създадат най-вероятно елементи ту на дискриминация, ту на усещане за несправедливост", коментира Стаматов пред БНТ.

Според него превес ще имат социалните критерии пред тези за успеха и участията в различни ученически прояви.

"Най-вероятно една част ще бъдат социални, други ще бъдат по успех, трети ще бъдат участия в различни прояви - изреди той възможните групи критерии. - Но, имайки предвид, че дистанционното обучение ограничи участието на учениците в различни ученически прояви, най-вероятно по-скоро социални ще бъдат критериите по отношение на избора на тези ученици."

Той определя започването на програмата като "малко късно", защото "повечето семейства вече са си организирали лятото".

"В училището, което ръководя, почти 250 ученици съвсем скоро тръгват на летен лагер и той ще приключи преди началото на тази програма. Без съмнение, те не биха отказали отново да отидат на лагер, но надали семействата не са организирали юли и август, което ще бъде една от спирачките за хората, на които бихме предложили участие."

По думите му най-вероятно на учителите по физкултура, които и досега са водили летни лагери, ще бъде предложено да организират групите. Според Стаматов най-голяма нужда от социализация, на фона на затварянето на училищата заради пандемията, имат петокласниците и шестокласниците и именно натам ще се насочат в 119-о училище.

Като "загадъчна ситуация" определи Стаматов фактът, че в групите ще бъдат включени ученици от различни възрасти - например от малките класове и тийнейджъри.

"Самото подбиране и окомплектоване на групите ще бъде другата тежка част по отношение на организацията. Това е една от "загадъчните" ситуации", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!