Кабинетът увеличи таксите за обжалване на обществени поръчки

Нели Чолашка 11 юли 2014 в 16:34 3728 2

Кабинетът е приел нови тарифи за обжалване на решенията за възлагане на обществени поръчки, съобщиха от правителствения пресцентър. Таксите се увеличават.

Решението е взето вчера на подпис, уточниха оттам.

Съгласно промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), прието наскоро от парламента и в сила от 1 юли т. г., за обжалване на процедури пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) се дължат пропорционални държавни такси.

С тарифата те се определя таксата да е 2% от посочената от възложителя прогнозна стойност на обществената поръчка или на обособената позиция от нея. Въвеждат се обаче и граници.

Таксата не може да бъде под 850 лв. и не може да надхвърли 15 000 лв. За касационните производства пред ВАС таксите са съответно 375 лв. – минимална, и 7500 лв. максимална.

Досегашният размер на таксите за обжалвания по ЗОП беше 850 лв. или 1700 лв., в зависимост от случая.

Причината за въвеждането на пропорционални такси е фактът, че последните години расте броят на подадените неоснователни жалби, което забавя провеждането на процедурите и спира реализацията на проекти, обясниха от правителствения пресцентър.

През 2009 г. от 876 жалби по процедури за възлагане на обществени поръчки пред КЗК и ВАС уважените са 450, което представлява 51,37% от всички, а през 2013 г. са обжалвани 15,08% от всички обществени поръчки и от 1394 жалби са уважени едва 450, или 27,17%. 

Ако жалбата се обяви за основателна, на лицата, които са я подали, се възстановява платената такса заедно с разходите по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews