Quantcast

Кабинетът увеличи таксите за обжалване на обществени поръчки

Нели Чолашка Последна промяна на 11 юли 2014 в 16:34 3158 2

Кабинетът е приел нови тарифи за обжалване на решенията за възлагане на обществени поръчки, съобщиха от правителствения пресцентър. Таксите се увеличават.

Решението е взето вчера на подпис, уточниха оттам.

Съгласно промените в Закона за обществените поръчки (ЗОП), прието наскоро от парламента и в сила от 1 юли т. г., за обжалване на процедури пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) се дължат пропорционални държавни такси.

С тарифата те се определя таксата да е 2% от посочената от възложителя прогнозна стойност на обществената поръчка или на обособената позиция от нея. Въвеждат се обаче и граници.

Таксата не може да бъде под 850 лв. и не може да надхвърли 15 000 лв. За касационните производства пред ВАС таксите са съответно 375 лв. – минимална, и 7500 лв. максимална.

Досегашният размер на таксите за обжалвания по ЗОП беше 850 лв. или 1700 лв., в зависимост от случая.

Причината за въвеждането на пропорционални такси е фактът, че последните години расте броят на подадените неоснователни жалби, което забавя провеждането на процедурите и спира реализацията на проекти, обясниха от правителствения пресцентър.

През 2009 г. от 876 жалби по процедури за възлагане на обществени поръчки пред КЗК и ВАС уважените са 450, което представлява 51,37% от всички, а през 2013 г. са обжалвани 15,08% от всички обществени поръчки и от 1394 жалби са уважени едва 450, или 27,17%. 

Ако жалбата се обяви за основателна, на лицата, които са я подали, се възстановява платената такса заедно с разходите по делото.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2014 в 18:27

Известен факт е, че от няколко месеца насам документацията на повечето обществени поръчки винаги включва или по някоя уловка(неясна формулировка) в критериите за допускане, или подаваща се на субективна преценка техническа част. Така напоследък все повече обществени поръчки се печелят от "наши", дори напълно неизвестни фирми. При това голяма част от възложителите не са случайни - министерства и централни държавни ведомства. Естествено е, че те нямат интерес от обжалването. От там и завишението на таксите. Явна дискриминация в услуга на корумпираните чиновници.

11.07 2014 в 16:51

Ето започна се. Ако не излезем на улицата срещу тия престъпници - това ще продължава.