Приеха промените в ЗОП. Държавата и общините ще възлагат на свои фирми без поръчка

Нели Чолашка 30 април 2014 в 15:35 11921 1

Закон за обществените поръчки.

Депутатите най-накрая успяха да приемат окончателно внесените от Министерския съвет промени в Закона за обществените поръчки. По стечение на обстоятелствата кворумът винаги се разпадаше за промените в ЗОП.

Те бяха внесени в края на август миналата година от правителството и приети на първо четене октомври 2013 г. от депутатите.

Промените предвиждат възложителите да публикуват поръчките в интернет сайта си в специален профил на купувача.

Там ще бъде публикувана и тръжната документация, която вече няма да се купува. Така възложителят няма да знае точно колко фирми ще участват в надпреварата.

Досега, ако участват три фирми, беше възможно договаряне с тях или между тях.

Ще бъдат публикувани и всички протоколи от заседанията на комисията по оценка на проектите, както и договорите на сайта на възложителя.

Общините и министерствата ще могат да възлагат на свои фирми работа без поръчка по ЗОП, предвиждат промените в закона.

Хамид Хамид от ДПС, зам.-председател на правната комисия, даде пример с охранителната "Егида" на Столичната община и оръжейната "Терем" на Министерството на отбраната, които досега трябваше да се явяват на конкурси, за да охраняват общински обекти или за специфични поръчки на военните.

По думите му това е европейска практика. 

В новия ЗОП са предвидени и специални обществени поръчки, до които достъп ще имат само кооперациите на хората с увреждания.

За артикули от списък в Закона за интеграция на хората с увреждания могат да кандидатстват само кооперации на хората с увреждания.

Ако поръчката включва и други продукти, тези от списъка ще бъдат обособени позиции и пак само кооперациите ще могат да се кандидатират за тях.

Археологическите разкопки ще бъдат извадени от ЗОП, тъй като се извършват от ограничен брой специалисти към Министерството на културата.

Те бяха вкарани в закон при управлението на ГЕРБ с идеята това да ускори строителството на магистралите, но в крайна сметка това доведе до забавяне на проектите, признават хората на Бойко Борисов (те бяха заподозрени, че ще възлагат разкопките на фирми на самозвани археолози).

Въвежда се минимален и максимален процент за дейността, която кандидатите за обществена поръчка, могат да възлагат на подизпълнители - минимумът е 30%, а максимума - 80%.

Подизпълнителите трябва предварително да бъдат обявени и има забрана за наемане на други в процеса на изпълнение на проекта.

Фирми, които не са се издължили на свои подизпълнители, няма да могат да участват в нови конкурси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!