Кабинетът дава 1.7 млн. лева за закриване и преструктуриране на училища

OFFNews 13 декември 2017 в 16:14 5357 0

Правителството отпусна още 1 778 506 лева за закриване, сливане или преструктуриране на училища по време на днешното си заседание. Парите се отпускат допълнително по една от националните програми в сферата на образованието - "Оптимизация на училищната мрежа".

По нея за закриване на училище се плащат до 225 хил. лева.

Според прессъобщението на правителствената служба сумата ще отиде за общински проекти за оптимизиране на училищната мрежа и рационализация на мрежата от професионални училища. Не се уточнява кои са училищата.

Общо 6 203 604 лв. отпусна днес МС по две постановления за трансфери към общините по пет образователни програми: „Осигуряване на съвременна образователна среда“, „Без свободен час“, „Обучение за IT кариера“, „Оптимизация на училищната мрежа“' и „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“.

По "Осигуряване на съвременна образователна среда" се плащат 153 914 лв. С тях класни стаи ще бъдат оборудвани като студиа за учебни филми и за създаването на софтуер. Ще бъдат оборудвани и кабинети за професионална подготовка и учебно-производствени бази, ще бъдат купени и автобуси, с които учениците ще бъдат превозвани по време на училищните им практики в реална работна среда. Сумата ще се разпредели между 8 училища.

307 601 лв. се дават по "Без свободен час" и покриват разходите на учители и възпитатели, замествали отсъстващите си колеги в училища и детски градини.

За "Обучение за IT кариера" се превеждат 144 000 лв. Те са за обучението в пет IT центъра в Правец, Русе, Пловдив, Бургас и София на ученици от цялата страна за придобиване на професионална квалификация по професията „Приложен програмист“.

За „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ са одобрени допълнително 3 819 583 лв. С една част от тях ще се осигури интернет за 2016 общински училища. Друга част от средствата ще се използва за осигуряване на съвременни методи за преподаване, създаване на електронно учебно съдържание и използване на електронни платформи в 878 общински училища. В 366 институции от системата с допълнителните средства ще се внедряват модерни технологии в предучилищното образование и обучение на педагогически кадри, а 74 общински училища средствата ще се използват за изграждане или разширяване на WiFi мрежи и специализиран хардуер, както и за внедряване на модерни информационни и управленски технологии в обучението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови