Извънредни мерки край Дунав заради опасност от наводнения

OFFNews 17 май 2014 в 16:54 3968 0

Дунав

Първа степен от плана за защита на населението е въведена в Лом и Видин заради опасност от наводнение, съобщават от МВР.

Заради обилните валежи в съседна Сърбия и рязкото покачване на нивото на река Дунав, са мобилизирани служителите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Рисковите участъци от реката са под постоянно наблюдение. Създадена е организация за изграждане на временни диги, като за целта по отделни участъци са доставени допълнително чували .

За втори пореден ден днес нивото на Дунав се вдига с повече от метър. Към 12 ч. днес нивото на реката бе 819 см.

Измервания вече се правят три пъти дневно - в 8 ч., в 12 ч. и с 18 ч. При критично ниво на Дунав от 836 см при Видин се залива товарното пристанище, а при ниво от 728 см се залива жп линията.

Очаква се, че до края на деня във Видин ще бъде въведен и вторият етап от Плана за защита на населението. В момента там се пълнят допълнителни 5000 чувала с пясък за диги при крепостта "Баба Вида" и "Телеграф Капия". Ако вторият етап от мерките за сигурност влезе в сила, в критичните участъци ще бъдат насипани още 200 кубика земна маса, съобщават БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови