Измъчвали Св. Георги Софийски Най-нови на мястото, където днес е Александровска болница

OFFNews Последна промяна на 26 май 2020 в 05:44 1341 1

Трима от соийските светци носят името Георги - св. Георги Софийски Стари (1407- 1437), свети Георги Софийски Нови (1497- 1515) и св. Георги Софийски Най-нови, когото църквата ни почита днес. 

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови се родил в София от знатни родители - българи Иван и Мария през 1505 г. Като добри християни те го възпитали във вяра в Исус Христос.  

На 25 години той останал без баща. Понеже момъкът се славел с необикновена красота и добродетелност, турците - както обикновено постъпвали в такива случаи - пожелали да го привлекат към мохамеданската вяра. Като не успели да постигнат това с лицемерна благост, те насила навили на главата му свещената за мохамеданите чалма и го провъзгласили за мохамеданин. Оскърбеният Георги хвърлил на земята натрапената му чалма и я стъпкал.

Тогава озлобената мохамеданска тълпа го предала на кадията. Нито съблазнителните обещания за високо служебно положение, нито жестоките мъчения не могли да сломят непоклатимата твърдост на неговата християнска вяра. Съдията заповядал да режат тялото му на ивици от главата до нозете и получените рани да бъдат обгаряни със запалени свещи, от което тялото на мъченика така пламнало, че не се виждало лицето му. Но всички усилия се оказали напразни.

Последвала окончателната присъда на съдията - Георги да бъде обесен в София, където пещ за топене на желязна и медна руда. Заповедта гласяла още - тялото му да остане на бесилката три денонощия, за да започне то да се разлага, та да бъде оборена вярата на християните в нетленните мощи на светиите и във възкресението на мъртвите. Обаче изтощен от дотогавашни страдания, страдалецът умрял в ръцете на палачите преди да го обесят. Въпреки това те го окачили на въжето, за да изпълнят присъдата. 

Три денонощия тялото висяло на бесилката, без да настъпи разлагане, а напротив - носело се необикновено благоухание от светите мощи на мъченика. Майка му седнала под бесилката и прегърнала в скута си нозете на сина си. Така тя прекарала трите денонощия. Обесването станало на 26 май 1530 година.

Подир изтичането на присъденото време кадията предал тялото на мъченика да бъде погребано по християнски, и погребението било извършено тържествено от тогавашния софийски митрополит Йеремия в църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец". Сега тези мощи се намират в неизвестност. Майката на мъченика починала на 40-я ден от смъртта на Георги и била погребана при нозете на сина си. 

Залавянето, съдът и измъчването на свети Георги Софийски Най-нови са станали край тогавашната София. Мястото днес се намира в двора на Александровска болница. В градинката до сградата на ІІ Хирургична клиника е съществувал каменен кръст, който е указвал мястото и историята на мъченическата смърт на светията. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1943

1

OtSofia

26.05 2020 в 09:38

Мястото, където сега се намира Александровската болница, през античността е било Villa urbana - градска вила. Това място е прочуто със своя здравословен климат. Известно е, че то е било избрано за строителство на болницата след един експеримент: на няколко подходящи терени за строителство на голям болничен комплекс е била забита по една висока дървена мачта и на нейния връх е била привързана заклана овца. Смята се, че където това месо не се е развалило даже и след като на другите мачти вече е било изтляло, е днешното място на болницата. Допуска се, че постоянното въздушно течение откъм Владайското дефиле влияе за очистването на въздуха от болестотворни микроорганизми. Дали все още е така, е важен, но неизследван въпрос.