Избиват добитък в Благоевград и Плевен заради зараза от бруцелоза

OFFNews 27 ноември 2015 в 12:55 2913 0

Избиват добитък в Благоевград и Плевен заради зараза от бруцелоза

Снимка БГНЕС, архив

Заради плъзнала зараза от бруцелоза ще се наложи унищожаване на животни в Благоевградско и Плевенско. Пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че в случая се взимат стандартните за подобен случай мерки. 

"Не, всички мерки, които се обявяват при такива ситуации, са извънредни по характера си, тъй като се прилагат такива огнища, по отношение на забрана на движение на животни, унищожаване. Стриктното изпълнение на тези мерки и от фермерите включително е основа за бързото ликвидиране на съответното огнище", обясни Танева.

Огнища на заболяването бяха открити в благоевградското село Кочан и в град Кнежа, област Плевен. В Кнежа има 6 говеда, пробите от които са реагирали положително за заразата. В тази връзка е наложена забрана за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

В с. Кочан има заразени 20 дребни преживни животни. Днес областният управител на Благоевград Бисер Михайлов и община Сатовча събират епизоотичните комисии, за да набележат мерки за справяне със заразата. Наложена е забрана за придвижване на животните от и към населените места. 

Властите съобщиха, че заболяването се предава от животни на хора. Това става чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честите симптоми при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. 

"Апелираме фермерите при съмнения за болни животни или при възникнали допълнителни въпроси да се обръщат към ветеринарния лекар, обслужващ обекта или да потърсят официалния ветеринарен лекар, за съответната община", допълват от БАБХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови