Откриха огнище на бруцелоза в град Рила

OFFNews 29 юли 2015 в 13:43 3957 1

Огнище на бруцелоза бе открито в град Рила. Положителни резултати са дали 15 кози от три стопанства в града. Поводът за изследванията е регистриран случай на един заболял човек, лекувал се в София, потвърдиха от РЗИ-Кюстендил, цитирани от "Дарик". 

Наложени са първоначалните мерки на заразените животновъдни обекти, потвърдиха за Дарик от Областна дирекция по безопасност на храните.

Забранена е консумацията на мляко и млечни продукти, забранено е и движението на животните. Ще бъде наложена и възбрана и на всички останали животновъдни обекти в Рила. Заболелите животни трябва да бъдат умъртвени. За сега няма регистрирани други заболели хора.

Не е ясно как е проникнала бактерията в животновъдните обекти. Най-вероятно става въпрос за внесено животно от друг регион или държава. Последното изследване на тези животни е правено през октомври м.г., когато резултатите били отрицателни.

Кметът на Рила Георги Кабзималски е издал заповед за свикване на епизоолтична комисия, която да определи мерките за действие за ограничаване на заразата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови