ЮНЕСКО обвини България, че унищожава Пирин

OFFNews 13 юли 2015 в 12:34 12485 14

Снимка Wikimedia.

Пирин.

По време на провелата се в Бон, Германия, международна конференция „Световното наследство на ЮНЕСКО и ролята на гражданското общество“ е била приета резолюция за опазването на Национален парк Пирин.

Това съобщиха от родната организация "За да остане природа в България", която е част и WWF България.

Резолюцията се дължи на безпокойството от вече причинените вреди на Национален парк Пирин, който е и обект на световното наследство на ЮНЕСКО в България, както и заради съществуващата заплаха за бъдещето на защитената територия.

По време на конференцията е посочено, че държавните органи са оставили Пирин да "бъде увреден чрез неуместно застрояване в ски зона Банско, въпреки че паркът е под юридическа защита от ЮНЕСКО" и законодателствата на ЕС и България. Нещо, за което българските НПО-та са предупредили Комитета за световното наследство още през 2000 – 2001 г.

Конференцията отбелязва, че новият проектоплан за управление на Национален парк Пирин ще позволи застрояване на 65% от площта на обекта на световното природно наследство на ЮНЕСКО в Пирин, като досега застроена е била едва 1% от земята.

От Бон предупреждават, че проектът за промяна на договора за концесия на ски зона Банско предвижда на концесионера да бъдат предоставени 1069,58 хектара от обекта и неговата буферна зона за строеж на ски съоръжения, вместо настоящите 99,55 хектара, което е увеличение с повече от 1000%.

Затова международната конференция призовава българското правителство да изпълнява своите международни задължения сериозно и да приложи решенията на Комитета за световно наследство да не се допуска ново разширяване на ски зона Банско в Национален парк Пирин.

Те се обръщат с искане към Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО незабавно да включи Пирин в Списъка на световното наследство в опасност и да призове българското правителство към стриктно прилагане на решенията на комитета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!