Искров: Василев какво очаква? Че ще изтегли 205 милиона и ще замълчим?

OFFNews 11 юли 2014 в 18:45 7260 16

Управителят на БНБ отговори крайно остро на обвиненията, отправени в писмо, за което се твърди, че е написано от отстранения от КТБ Цветан Василев. Пред журналисти днес Искров коментира писмото така:

"Иван Искров не взема еднолични решения, както се е произнесъл Цветан Василев. Недейте да ме вкарвате да отговарям на хора, които вероятно ще трява да отговарят на други институции и органи. Никакви поръчки не изпълнявам. Не е възможно Иван Искров да изпълни поръчка, тъй като не е едноличен собственик на капитала на БНБ. Не стана ли ясно това от работата, която върши вече 10 години?

Тук седи целият УС. 6 човека от 7 възможни. Задайте към тях, ако искате, този въпрос, който г-н Василев е казал. Какво е личното отношение на Иван Искров? Аз не съм казал нищо лично. Всичко, което споменахме в днешната пресконференция бяха заключенията на проверката на три от най-големите одиторски фирми, първо. Второ, това са неоспорими документи. Какво очаквахте? Да видим, че 205 милиона са взети на каса от едноличния собственик на капитала и да го сложим в чекмеджето на управителя, на подуправителя, как си представяте? Че и господин Василев си го представя. Веднага сме го изпратили на прокуратурата", заяви Искров.

В писмото, публикувано по-рано от името на Василев, се казва, че  "днешните действия на БНБ са масирана манипулативна кампания, част от конспиративен сценарий за разбиване на банката и продаване на безценица на активите й".

"Чия заповед изпълнявате Вие, господин гуверньор?", обръща се авторът към управителя на БНБ Иван Искров и намеква, че "сценарият" обслужва кръг от хора, заинтересовани от това да не изплатят своите задължения към КТБ.

Пред bTV банкерът посочи, че няма как да липсва документация на кредити за 3,5 милиарда, както обяви БНБ. Тези документи са иззети от прокуратурата, затова квесторите не са ги открили, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!