Имаме право да знаем - гост Александър Кашъмов, програма 'Достъп до информация'

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство - www.activecitizensfund.bg

Венци Мицов, Владо Йончев 24 октомври 2023 в 09:37 2928 0

Александър Кашъмов

Имаме право да знаем...

Не само защото у нас институциите са със сринато доверие и не им вярваме.

Не само защото от памтивека у нас битува мнението, че някъде там, горе, по високите етажи на властта, едни хора си правят далаверите.

А и защото ние сме тези, които плащат заплатите на властта. И като техен работодател, ние имаме право да знаем - какво решават, защо го решават и най-важното - дали решенията им са в наша полза.

Програма "Достъп до информация" навърши 27 години.

За тези години програмата следва мисията си да помага за упражняването на правото на достъп до информация от публичните институции.

В резултат на 27 години неотклонна работа, неизменна позиция в защита на правото на достъп до информация, прозрачността и отчетността на управлението, днес ПДИ е разпозната като като Консултативен център за прозрачност и е спечелила доверието на граждани, журналисти, колеги от НПО сектора и администрацията.

Гост в студиото на "Истории за доброто" е адвокат Александър Кашъмов.

Как бе създаден законът за достъп до информация. Каква съпротива срещаше и как се превърна в един от най-добрите подобни европейски закони.

Кои са знаковите дела, кои бяха знаковите разследвания и как въпреки съпротивата на институциите информацията постепенно започна да се превръща от нещо тайно в нещо публично.

Всичко това ще разберете, ако гледате поредният епизод на подкаста "Истории за доброто" с водещи Венци Мицов и Владо Йончев и гост адвокат Александър Кашъмов.

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!