Илияна Цанова става зам.-шеф на бюджетната дирекция на ЕК

Мая Младенова 02 юни 2021 в 14:20 2145 0

Илияна Цанова

Европейската комисия назначи Илияна Цанова за заместник генерален директор, който да ръководи операциите по вземане и отпускане на заеми.

Цанова ще е заместник на генералния директор на Генерална дирекция "Бюджет". Тя ще отговаря за осигуряването на добро управление и ефективно управление на риска при вземането на заеми и кредитирането, както и при други финансови операции и дейности, извършвани от ГД "Бюджет". Тя трябва да встъпи в новите си функции на 1 септември 2021 г., се посочва в съобщение на комисията.

Илияна Цанова има 20-годишен изключителен опит в областта на международното развитие и инвестиционното банкиране, силен лидерски и управленски опит, заедно с отлични умения за водене на преговори, което я прави много подходяща да играе ключова роля в управлението на финансирането на бюджетната подкрепа на Съюза за плана за възстановяване на Съюза в контекста на кризата COVID-19. В новото си качество тя ще изпълнява функциите на главен служител по риска в Комисията, което ще ѝ позволи да се възползва по-специално от солидния опит, който е натрупала преди това като заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и на различни висши длъжности в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), се допълва в съобщението.

Понастоящем Илияна Цанова работи като председател на Надзорния съвет на SofConnect. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови