Идва ледена Нова година

Температурите ще паднат до минус 15 градуса, на 1 януари дори максималните ще минусови

OFFNews 28 декември 2015 в 07:41 12780 0

Снимка Flickr

От утре в България ще нахлуе много студен въздух. Най-студените дни ще бъдат 31 декември, 1-ви и 2 януари, както и миналата Нова година. В някои затворени котловинни полета температурата ще падне под минус 10 градуса. Напълно възможно е при ясна атмосфера да стане и минус 15 градуса, след което ни чака ново затопляне. Това заяви климатологът Георги Рачев пред Нова тв тази сутрин.

В най-студените дни максималните температури ще бъдат минус 2 градуса. На 31-ви, 1-ви и 2 януари ще имаме така наречените "ледени дни", допълни той и обясни, че така се наричат дните, в които и максималните температури не превишават 0 градуса.

На 1 януари сутринта според прогностичната карта в София ще е минус 12 градуса.

Още на 3 януари отново започва затопляне. Температурите отново ще са положителни.

Около Нова година над страната ще премине голям антициклон, а над Западна Европа и Атлантика ще има циклон, който ще доведе до валежи. У нас е възможно да превали сняг, но това ще е за кратко и снежна покривка няма да има. 

"София се отличи от цяла България с най-много мъгли през този месец. Тази мъгла не е здравословна и е опасна за здравето. Цялата човешка дейност е отразена в мъглата. Днес следобед тя трябва бавно да започне да си отива", заяви климатологът.

Той допълни, че вчера следобед е имало своеобразен рекорд: "В София и на връх Мусала максималните температури достигнаха 1 градус, за разлика от други места, където беше 20 градуса".

Според климатолога не е нормално по това време на годината да цъфтят кокичета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови