Язовир "Искър" е на 10 см от преливане

OFFNews 15 март 2015 в 14:32 14902 5

Снимка БГНЕС

Нивото на язовир „Искър“ е на 10 см под преливниците. В същото критично състояние е и водното огледало на ВЕЦ „Пасарел“, съобщи пред журналисти инж. Василий Маринковски, зам.-директор на Югозападното държавно предприятие-Благоевград, цитиран от агенция „Фокус“.

Спешно е започнало почистване на речното корито, a над 180 служители на териториалните поделения на предприятието са изпратени по места, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

При почистването се отстраняват клони и наноси по 9-километровото трасе между Панчарево и Пасарел. На разположение има 22 автомобила с повишена проходимост, два трактора и 60 моторни резачки, казват от министерството.

Инж. Маринковски заяви, че състоянието на коритото не е лошо, но въпреки това се предприемат допълнителни мерки. „На 13 март оперативният щаб е обходил цялото трасе. По време на първия оглед като опасност са определени между 600 и 800 дървета. Сега, когато обикаляме подробно по маршрута, те наистина са малко повече“, заявява заместник-директорът на предприятието.

Според него е необходимо почистването да се извърши по възможно най-бързия начин, защото става въпрос за голям брой жители в района, голяма инфраструктура и сериозни проблеми.

„Задачата ни е поставена за 3 дни. Надявам се до края на деня да свършим огромна част от работата и до утре да останат съвсем малко участъци, които трябва да бъдат почистени“, допълва инж. Маринковски.

Вчера Министерството на околната среда и водите издаде предупреждение заради повишаване на нивата на реките в следствие на снеготопенето и високите подпочвени води. В него се сочи, че не са взети под внимание нивата на язовирите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови