Язовир "Искър" е на 10 см от преливане

OFFNews Последна промяна на 15 март 2015 в 14:32 14073 5

Снимка БГНЕС

Нивото на язовир „Искър“ е на 10 см под преливниците. В същото критично състояние е и водното огледало на ВЕЦ „Пасарел“, съобщи пред журналисти инж. Василий Маринковски, зам.-директор на Югозападното държавно предприятие-Благоевград, цитиран от агенция „Фокус“.

Спешно е започнало почистване на речното корито, a над 180 служители на териториалните поделения на предприятието са изпратени по места, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

При почистването се отстраняват клони и наноси по 9-километровото трасе между Панчарево и Пасарел. На разположение има 22 автомобила с повишена проходимост, два трактора и 60 моторни резачки, казват от министерството.

Инж. Маринковски заяви, че състоянието на коритото не е лошо, но въпреки това се предприемат допълнителни мерки. „На 13 март оперативният щаб е обходил цялото трасе. По време на първия оглед като опасност са определени между 600 и 800 дървета. Сега, когато обикаляме подробно по маршрута, те наистина са малко повече“, заявява заместник-директорът на предприятието.

Според него е необходимо почистването да се извърши по възможно най-бързия начин, защото става въпрос за голям брой жители в района, голяма инфраструктура и сериозни проблеми.

„Задачата ни е поставена за 3 дни. Надявам се до края на деня да свършим огромна част от работата и до утре да останат съвсем малко участъци, които трябва да бъдат почистени“, допълва инж. Маринковски.

Вчера Министерството на околната среда и водите издаде предупреждение заради повишаване на нивата на реките в следствие на снеготопенето и високите подпочвени води. В него се сочи, че не са взети под внимание нивата на язовирите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2015 в 20:35

Лъжа голяма, язовир Искър е два метра под нивото което помня от преди 25 години. От както Янчулев го източи за да продава ток ,този язовир не може да възстанови водните си нива от онова време.

15.03 2015 в 16:25

Сега да я чуя къдравата леля от МОСВ какво ще изходи по въпроса. Сигурно ние сме виновни, защото не сме свикнали с бедствието. Няма ли някой да й каже да си ходи?!

15.03 2015 в 15:36

По кое време се очаква къщите от Герман и Панчерево да започнат да пристигат в Бусманци?

15.03 2015 в 15:16

Допуснах грешка - бент "Пасарел", но това не променя нещата по смисъл - ж.к. "Дружба" да се готви за евакуация...

15.03 2015 в 15:06

Тези 800 дървета по коритото на реката нали не са пораснали за два дни?! А инж. Маринковски дали знае, че в горната си част Панчаревското езеро е напълно затлачено и колко вода ще поеме, ако язовир "Искър" и бент "Кокаляне прелеят?