Ямбол търси доброволци за изследване на радиация в жилищни сгради

OFFNews 15 декември 2021 в 09:31 1358 0

Снимка Pixabay

В Ямболска област се търсят доброволци за проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради.

За целта са осигурени 1000 детектора от Националния център по радиология и радиационна защита, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Радостина Калчева, предаде БТА.

Устройствата се поставят за период до една година в най-често обитаваните стаи в домовете на желаещите. Подходящи за изследването са жилища на първите и приземни етажи, където облъчването с радон е най-силно. Детекторите нямат йонизиращо или друг вид лъчение, уточнява д-р Калчева.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който прониква в сградите. Образува се в почвата, водата и скалите при разпадане на уран и радий. Невидим е, без мирис и вкус, и представлява втората причина след тютюнопушенето за рак на белите дробове. При висока концентрация на газа следва да се поставят защитни шахти около жилището и да се изолират със замазки пукнатини по пода. Добрата и редовна вентилация на помещенията също е сред препоръчваните мерки, обясни директорът на РЗИ.

Направеното преди няколко години изследване в област Ямбол е установило сгради с висока радиация, но тогава са били поставени само 100 детектора за радон, допълни д-р Калчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови