И личността на Борис Трети била обидна за македонците, ще заличат клуба с неговото име

OFFNews 28 март 2023 в 21:40 2236 2

Клубът в Охрид

Снимка БГНЕС

Клубът в Охрид

Комисията за използване на личните имена в наименованията на сдружения и фондации в Северна Македония е дала отрицателно становище за използването на името Цар Борис Трети. Казусът е свръзан с името на сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи "Цар Борис Трети" в Охрид.

Според становището на комисията „назоваването на сдружението с такова име предизвиква напрежение и нетърпимост в цялото македонско общество, той (Цар Борис Трети) е отговорен за престъпления, извършени по време на българската окупация на Македония през Втората световна война, по време на която са ликвидирани стотици граждани".

"Специално е отбелязано мнението, че неговото сътрудничество и съюз с Третия райх и подчертаната антисемитска политика са пряко отговорни за депортирането и унищожаването на хиляди евреи от Македония в лагера на смъртта Треблинка”, заявиха от македонското министерство на правосъдието.

Заключението от заседанието ще бъде препратено на министъра на правосъдието, който ще се произнесе дали сдружението „Цар Борис Трети” да бъде заличено от Централния регистър на Северна Македония, съобщава БТА.

През подобна процедура - съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите - преди седмица мина и сдружението „Иван Михайлов” в Битоля, което вече е заличено от Централния регистър.

Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети” в Охрид е регистрирано на 17 ноември 2021 г.

Откриването на помещението на сдружението бе съпроводено от протести. По клуба беше стреляно, хвърляха камъни. През януари секретарят на сдружението Християн Пендиков беше пребит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

29.03 2023 в 11:54

Кремълските пари ще секнат и изведнъж ще стане ясно, че със РСМ нямаме противоречия. Още малко.

-529

1

6екеr4о

29.03 2023 в 11:12

И от двете страни на границата има политически сили, които са силно националистично-крадливо заинтересовани от безкрайната конфронтация. За пример мога да посоче 2-те ВМРО-та, ударИ едното, та да падне другото!
Единствената разлика е, че наш`то се ръководи от Шкембе Войвода, а тяхното от един прекомерно/причудливо метросексуален мухльо!?
Тези сили се опасяват, че ЕС ще им пречи да крадат с 200 километра в час...
 
X

Подкастът на OFFNews