Християните почетоха Цветница, но за пръв път без върбови клонки

OFFNews Последна промяна на 12 април 2020 в 12:39 1955 1

Молитвата "Отче наш" беше отправена на Светата литургия за празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", съобщи БТА.

Празничната служба в храма, която беше съпроводена със засилени мерки за сигурност срещу разпространението на коронавируса, се водеше от патриарх Неофит, заедно със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим. За първи път в историята на Българската православна църква на Цветница не се раздаваха в храма върбови клонки и цветя, символизиращи посрещането с палмови клонки на Исус Христос в Йерусалим.

Това изключение в традицията на БПЦ беше направено, за да не се събират много хора в храмовете и пред тях, и да няма увеличаване на заразените с коронавируса.

В края на Светата литургия патриарх Неофит отправи благослов: Божията благодат да бъде над всички вярващи - и над дошлите в храма, но и над целия български народ, съпреживял от домовете си днешната празнична служба от прякото излъчване на БНТ.

Празничната литургия в патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски" започна със специалните молитви /прошения/, които са за избавление от всякакви болести, страдания и скръб - на всички вярващи и на целия български народ.

Вярващите се бяха вслушали в призивите, отправени от различни институции у нас, и малко от тях присъстваха на днешната празнична служба за Цветница в "Св.Александър Невски". Малко бяха миряните в храма, но дошлите носеха защитни маски и стояха на разстояние един от друг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови