Хората с увреждания ще получават по нов ред медицински изделия

OFFNews 12 март 2018 в 13:22 4965 0

Снимка pixabay.com/Steve Buissinne

Промени в нормативната уредба предвиждат Агенцията за социално подпомагане вече да не дава пари на ръка за медицински изделия и помощни средства на хората с увреждания.

С промените се предлага парите за покупка, изработка или ремонт на медицинските изделия за хората в неравностойно положение да бъдат превеждани на производителите и търговците, регистрирани в специализиран държавен регистър.

Промените предвиждат още добавката за социална интеграция и целевата помощ за медицински изделия да се отпуска по настоящ адрес. Едно от изискванията е медицинските изделия по индивидуална мярка да бъдат изработвани по поръчка за конкретния пациент. Лимитите на цените на някои медицински изделия също ще се променят.

Капка Панайотова от Центъра за независим живот коментира днес пред БНР предложените нормативни промени, като заяви, че  това, което се случва в момента е недобре забравено старо, а промяната не адресира злоупотребите.

"Няма никакво значение, дали парите ще отидат по банкова сметка на човека с увреждане и той ще заплати и след това ще представи фактура в "Социално подпомагане", или от "Социално подпомагане" ще преведат парите директно на търговеца", каза още тя.

Панайотова припомни още, че техническите помощни средства и медицинските изделия до неотдавна бяха плащани по този начин:

Впоследствие сериозно лоби направи така, че начинът на плащане да се промени, защото държавата бавеше парите. Тогава се мина на варианта да се дават пари на хората с увреждания по банкова сметка."

Според Панайотова трябва да се постави въпросът за срока на ползване на техническите средства от хората с увреждания. Тя посочи, че действащият правилник определя 6-годишен срок на ползване на рингова инвалидна количка и 10-годишен на елетрическа.

"Продължавам да питам кой човек ходи с едни обувки десет години, защото за един човек инвалидната количка, количката му е като обувките, като краката и обувките. Обувките можем да ги сменяме. Как да бъде един човек активен, който има нужда от инвалидна количка, като трябва да я ползва десет години", каза още Панайотова.

Тя посочи като основен проблем липсата на прецизност в предписването на медицинските средства и помощните изделия от отговорните лекарските комисии.

"Защото като кажете инвалидна количка, това значи много и нищо. Инвалидната количка може да бъде за един млад човек, за дама на средна възраст и за всеки. Тогава злоупотребата може да бъде елементарна. Трябва да носят отговорност тези, които предписват техническите средва, а сега се търси отговорност от хората с увреждания или от търговеца", категорична бе Капка Панайотова.

Предложените изменения в нормативната уредба са в период на обществено обсъждане, като се очаква те да бъдат гласувани в началото на април. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews