Хората с увреждания могат да получат до 8000 лева за преустройство на личните си автомобили

За изграждането на рампи, подземни платформи и асансьори също ще може да се кандидатства по програма на социалното министерство

OFFNews Последна промяна на 12 февруари 2020 в 12:58 4674 0

Снимка Pixabay

До 8 000 лева за финансиране на проекти за преустройство на лек автомобил за хора с трайни увреждания ще отпуска Министерството на труда и социалната политика по линия на Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност, съобщи пресцентърът на МТСП.

Набирането на проекти по двата компонента на програмата започва от днес и ще приключи на 12 май.

Стойността на всяко проектно предложение по компонент „Лична мобилност“ ще се определя въз основа на документи, които съдържат техническите и финансовите параметри за необходимото изменение на конструкцията на автомобила.

Кандидатите, които към момента нямат шофьорска книжка, ще получат и пари за курс.

Право да кандидатстват по програмата имат хора без крака и/или ръце, които имат документ, че са физически годни да бъдат шофьори, а изменението в конструкцията на превозното средство е допустимо, доказано със становище от техническа служба.

Пари ще се отпускат и за достъпна жилищна среда за хора с увреждания. Тук сумата е между 10 000 и 100 000 лева, които могат да бъдат изразходвани за строително-монтажни работи с цел изграждането на рампи, подземни платформи и асансьори. По компонент „Достъпна жилищна среда“ могат да кандидатстват собствениците на индивидуални жилищни сгради с трайно увреждане, придвижват се с инвалидна количка или в чието семейство има такъв човек. Проекти могат да подават и сдружения на собствениците в етажната собственост в жилищни сгради, в които има човек с трайно увреждане, който се придвижва с инвалидна количка или в чието семейство има такъв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови