Хаджигенов и Бабикян искат улицата до руското посолство да се казва Героите на Украйна

OFFNews 06 март 2022 в 09:49 4899 11

Движение "Ние идваме!" внася в Столичния общински съвет предложение за преименуване на улицата до руското посолство в София от "Никола Мирчев" на "Героите на Украйна".

"Улицата, на която се намира посолството и консулството на Руската Федерация в София, се превърна в символ и територия на многобройните протести срещу политиката на Путин още от анексирането на Крим през 2014 г. до сегашното вероломно нахлуване на руската армия в суверенна Украйна. Целият демократичен свят е ужасен от действията на Москва и се противопоставя на агресията на един диктатор с безпрецедентни по своя мащаб санкции срещу режима. България също стана част от вълна на съпричастност и хуманитарна помощ, както и на акции за извеждане и подслоняване на бесарабски българи и украинци", посочват в писмото си до общинските съветници Николай Хаджигенов, Арман Бабикян, Мария Капон и Георги Табаков.

Движението, председателствано от адв. Николай Хаджигенов, се обръща съм всички съветници, избрани да представляват столицата на България, с искане да покажат, че София не подкрепя агресията на Путин и помни съпротивата и саможертвата на героите, защитаващи цяла Европа, се казва в съобщението.

"Имате силата и правомощията да дадете знак за истинска съпричастност към болката на народа на Украйна, чиято независимост, суверенитет и правов ред бяха стъпкани от ботушите на Путин. Гражданите на Украйна се превърнаха в герои за целия цивилизован свят и в знак, че на диктатурата трябва да се противостои с всички възможни сили. Предлагаме улицата до посолството на Руската федерация в София, квартал „Изгрев", да бъде преименувана от улица „Никола Мирчев" на улица "Героите на Украйна", се посочва още в предложението до СОС.

Според движение "Ние идваме!" това решение ще бъде допълнителен институционален отговор от името на българската столица, който да напомня, че агресията, империализмът и варварството не се приемат за легитимна политика в свободните демократични общества.

"Призоваваме за управленска смелост и решителност при гласуването в СОС, която да даде знак от името на гражданите. София значи мъдрост, а мъдростта изисква да не повтаряме злото и да помним героите", аргументира предложението за преименуването на улицата движението.

На 3 март кметът на Вилнюс Ремигиюс Шимашус обяви, че улицата, на която се намира руското посолство в литовската столица, ще бъде преименувана на "Герои на Украйна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-8580

15

Стига копирай расийски опорки. Украйна сложи Лилипутин на мястото му.

643

14

mnbvcxz

06.03 2022 в 12:40

И кое по-точно им е геройското? Че под заплаха от разстрел не пускат цивилното население да избяга? Че си правят военните бази в училища (надявам се все пак опразнени), за да може цял свят да види как лошите руснаци обстрелват украинските дечица? Путин верно е в шаш - май не е очаквал такава подла политика от урките към собственото си население.

-2175

12

IvanGrozn

06.03 2022 в 11:20

Не просто Героите на Украйна, а Героите на Украйна, които показаха на света що за сган са държавниците на Русия. Малко дълго ма да му мисли, който има работа в тази институция от шитпостери.

6145

10

kokoten

06.03 2022 в 10:44

Ти като един уважаващ се Комплексиран алкохолик не изпадаш ли вече в състояние на Корсаков синдром или може би вече трябва да се зовеш Комплексиран шизофреник.....руснаците за две години във Афганистан са загубили толкова техника и войници....бъди мъничко разумен и намали нулите.....Тази война трябва да ни интересува дотолкова,доколкото сигурността на Русия зависи от положението в Украйна....руснаците си решават и нека Бог да ги съди....Путин се държи нормално,не е заповядал да ги размажат за два дена,чака ги да узреят....в същото време еврейското келеме се държи като собственик на света и заради него ще погинат маса невинни хора....

-8580

7

11000 руски жертви за 10 дни.
44 самолета и около 50 хеликоптера.
общо над 2400 едини военна техника разбита.

тотален провал на криещото се в Сибир джудже.
 
X

Да помогнем на украинските деца!