Готви се забрана Общественият съвет на Фонда за лечение на деца да говори пред медиите

OFFNews 16 октомври 2017 в 09:47 2622 0

Ана Илиева, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца

Разногласия в Обществения съвет на Фонда за лечение на деца изплуваха покрай случая със сиамските близнаци от Сливен. Освен че членове на съвета се нападнаха взаимно чрез медиите, стана ясно още, че се готови нов правилник, който ще забрани на членовете на съвета да дават интервюта. Това ще може да прави само пиарът на фонда.

Миналата седмица фондът отказа окончателно да финансира операция на сиамските близнаци от Сливен с мотива, че според медицинското становище за случаят е безнадежден. Гостувайки в студиото на bTV, Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда разказа, че по време на заседанието новият директор Мариета Райкова прекъсвала въпросите към професорката, оформила експертизата. Съмнително било още, че в рамките на едно заседание било докладвано, че три семейства с тежко болни деца декларирали, че оттеглят заявленията си към фонда. Георгиева обвини новия директор в опит да "разчисти" тежките случаи, като оказва натиск над родителите да оттеглят заявленията си, за да останат само по-леките казуси и така имиджът на фонда да се подобри.

Тази сутрин, отново в интервю за bTV, друг член на Обществения съвет - Ана Илиева, постави под съмнение позицията на Пенка Георгиева и попита защо тя членува в съвета, след като не е представител на пациентска организация. Илиева попита защо Пенка Георгиева в свое интервю е обещала на семейството на сиамските близнаци, че фондът би финансирал операция в чужбина, ако се намери лекар, готов да поеме пациентите.

Илиева отрече да се оказва натиск върху родители да оттеглят заявления. „При изискана документация, родителите не са я представили”, посочи тя.

„Нямаме проблеми с новия директор. Изключително компетентна е, колегите също са на моето мнение. Тя е педантичен човек и гледа да изчисти натрупаните неща”, допълни Ана Илиева.

Междувременно се подготвя нов правилник за Фонда на лечение деца. Според него институцията ще има свой говорител и само той ще може да дава изявления пред медиите. Това автоматично означава, че членове на Обществения съвет няма да могат да дават интервюта, което поставя под съмнение прозрачността и интересите на пациентите.

„Не би трябвало да е така, но ако се приеме този правилник, ще се съобразим с него”, коментира Илиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!