Главният прокурор поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2015 в 07:23 5078 8

Главният прокурор поиска възобновяване на делото за смъртта на Чората

Снимка БГНЕС, архив

Петимата полицаи, участвали в акцията, при която умира Ангел Димитров - Чората.

Делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората ще бъде възобновено.

Димитров почина през 2005 г. в Благоевград при полицейската операция "Респект". Подсъдими за смъртта му са полицаите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов. Върховният касационен съд отменя оправдателните присъди и връща делото за ново разглеждане от друг състав на последната инстанция.

Възобновяването на делото става по искане на главния прокурор, тъй като съдът в Страсбург е констатирал нарушения на Европейската конвенция за защита правата на човека.

Съдът критикува липсата на разследване за това как е планирана и контролирана от властите полицейската операция. По това време главен секретар на МВР е Бойко Борисов. Съдът стига до извода, че наказателното производство, образувано срещу полицейските служители, не е довело до изясняване на всички обстоятелства, свързани с отговорността на полицаите и до ефективно прилагане на разпоредбите на националното законодателство, които гарантират защита на правото на живот и забраната за подлагане на нечовешко и унизително отношение.

Съдът с особено притеснение отбелязва извода на националните власти, че полицейските служители не са нарушили законовите разпоредби и липсата на разграничаване на действията на всеки от тях по време на инцидента.

На жалбоподателите е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро, както и 17 000 лева на жалбоподателите за направените от тях разходи по делото в България. Отделно от това държавата се задължава да плати и 5000 евро за разноските по делото в Европейския съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2015 в 19:10

До SDG "А от всичко написано(за тези които са чели),се разбра"
А който го познава се знае че беше арогантен, нагъл, но не и това което си разбрал и прочел. (
Нито веднъж не е хващан с наркотици, не проверяван, не е образувано нито едно дело, досъдебно производство или каквото и да било друго. Само слухове, усилили се особено след като полицаите го убиха. Те си знаят точно какво направиха и то точно кои от тях. Мълчат като риби а се знае че двама от тях изобщо не са го докосвали, били са го само трима от тях и то докато е бил вързан вече на земята с белезници.
Относно наркомана Чората, да шмъркаше кокаин, както и 50 % от политиците ни и както се прави всяка вечер в Бл-градските дискотеки.

19.07 2015 в 01:40

За добро или за лошо, България е признала легитимността на този съд според редица международни конвенции, част от които е пожелала да бъде. За добро - защото това бегло ни гарантира, че поне няма да се превърнем в Северна Корея. За лошо - защото кадрите са ни глупави и не могат да си водят добре делата... Оплюването на институцията е нелепо, щом самата тя е заета с решаването на правни въпроси, на който терен очевидно нямаме специалисти.

18.07 2015 в 10:35

Виждам само едно,дрън-дрън-дрън.Ако гледаме всичко от съдът в Страстбург,с последното си решение за циганите.Трябва да им осигурим живот в центъра на столицата,"с къща,жена и кола" и тогава държавата може да им събори незаконно построените къщи.
А от всичко написано(за тези които са чели),се разбра че Чората е бил наркоман и пласьор на наркотици.За такива хора ли да плачем,или за изгубените животи на хората които е наркоманизирал?!

18.07 2015 в 10:33

OffNews написали сте откровена Лъжа! За втори път пишете същото нещо.

Бойко Борисов "напуска (МВР бел. ред.) на 19 септември 2005 година след конфликт с тогавашния вътрешен министър Румен Петков." от Wikipedia на статията за Бойко Борисов

Ангел Димитров е убит на 10-ти Ноември 2005 след акция по разпоредба от Румен Петков!

18.07 2015 в 10:23

Защо си мисля, че случая с чората е след като Борисов подаде оставка от МВР. Имаше пререкания с Румен Петков, подаде оставка и след това стана кмет на София.

18.07 2015 в 08:34

Разбирай, избрали сте си премиер, който е бил за боклука още като дребна бурма в милицията.

18.07 2015 в 08:16

Всеки си има адвокат,КОЙ си има главен прокурор

18.07 2015 в 07:52

разбирай "Борисов, озапти си правосъдния министър".