Германски автомобили изместиха френските в трафика на цигари

OFFNews 05 декември 2011 в 12:02 2561 0

BMW е една от най-предпочитаните марка автомобили за контрабанда на цигари у нас. Констатацията е на базата на справка на Агенция „Митници“, изготвена за OFFRoad-Bulgaria. Тенденцията се наблюдава особено интензивно от тази година.

Автомобилите са предпочитани първо заради тяхната масовост у нас, второ, заради "техническите" възможности, които предлагат за контрабанда тази марка и не на последно място, поради факта, че митничарите вече са "изучили" възможностите на трафик на френските возила, които до скоро са били по-предпочитани. Всяка марка и модел имали свои особености, които позволяват различни методи на укриване.

При BMW има възможност за изваждане на звукопоглъщащите панели под седалките, които да бъдат заменени със стекове цигари. Все пак финансовият риск е налице - ако бъде разкрит, трафикантът рискува да се прости с автомобила си. При тази марка автомобили се използват и луксозни лимузини, които могат да останат под надзора на митничарите. От лятото има констатирани няколко подобни случая, а конкурентен автомобил в трафика на цигари е Audi. Друг традиционен метод за укриване на цигари е в резервните гуми на автомобилите, което е отчетено от митнически инспектори от Видин. Между 600 и 800 кутии цигари могат да бъдат пренесени по този начин от BMW и Audi.

През септември пък митничарите се натъкват на изцяло специализиран и пригоден за контрабанда автомобил. При проверка на колата, отново BMW, митничарите откриват най-различни и многобройни тайници, изградени умело в целия корпус на автомобила. По седалките и в резервоара са открити близо 3 мастърбокса нелегални цигари от различни марки, всичките със сръбски бандерол. Цигари имало и в пода и тавана на колата. Независимо от марката на автомобила обаче, един от традиционните начини за контрабанда е газовата бутилки. Бутилките се изрязват в долната им част и се пълнят с цигари, като капацитетът е повече от 400 кутии.

Други предпочитани автомобили за контрабанда на цигари са пикапите и малките бусове. В тях възможностите за укриване са значително повече - конструктивните кухини на товарния отсек, в изолациите на купето и моторния отсек, както и таван с двойно дъно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови