Ген. Шивиков: Нападението във Войводиново е обида към всички военни, за ромския проблем са виновни всички политици

Няма седмица без пострадал от набези на роми. Тяхното чувство на безнаказаност им дава свобода за своеволия. Целият политически елит през последните 30 г. е виновен, защото ги използва в подкрепа на една или друга партия, категоричен е генералът

OFFNews 10 януари 2019 в 10:29 6286 0

Снимка bTV

Ген. Димитър Шивиков

Нападението над командос в село Войводиново е обида към всички военнослужещи и носещи униформа, заяви пред bTV бригаден генерал Димитър Шивиков, служил като командир на Четвърти пехотен батальон в Ирак (декември 2004-май 2005 г.) и национален командир на българския контингент в Афганистан (март-септември 2010 г.). 

Той се познава с ефрейтор Валентин Димов, който беше пребит от двама роми в пловдивското селото навръх Богоявление. 33-годишният Димов е служил в три мисии в Ирак и Афганистан. Нападнали го на връщане от церемонията по хвърляне на кръста. Ромите изскочили пред колата му на пътя, той им направил забележка и те го пребили с юмруци и ритници, включително в главата.

Ген. Шивиков, който поддържа контакт с родителите на ефрейтор Димов, увери, че операцията му е минала успешно и че очаква младият военен да се възстанови.

Подготовката му е достатъчна, за да се защити, но не е очаквал да бъде нападнат, смята ген. Шивиков. "Допускам, че е имало размяна на реплики, но не е искал да се разправя с тях. Тръгнал е да се качва в колата с гръб към тях и получава силен удар в тила. Колкото и да си здрав физически, ще паднеш. Като е паднал, те са се нахвърлили върху него като животни.”

Българите са толерантен народ - каза ген. Шивиков, но обществото е станало твърде чувствително на тема "ромски нападения". "Проблемите в циганските гета не са от вчера или онзи ден – те са наслоени с годините. Това е един оголен нерв на обществото. Всяко едно малко размърдване води до реакция в обществото."

"Няма седмица, в която да няма пострадал български гражданин от набези на роми. Тяхното чувство на безнаказаност им дава свободата за тези своеволия. Целият политически елит през последните 30 години е виновен за това. Не е тайна, че използват тези за електорални единици в подкрепа на една или друга партия", допълни генералът.

Ген. Шивиков призова утре всички военни и цивилни български граждани да се съберат на мирен протест във Войводиново в подкрепа на пострадалия командос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови