Ген. Юлиян Радойски застана начело на Висшето военновъздушно училище

OFFNews 02 януари 2020 в 17:28 3209 0

Снимка МО

Началникът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски встъпи в длъжност днес.

„Предстои сложен процес за изграждането на ВВВУ“, обяви заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов в словото си на тържествената церемония. По думите му училището трябва да се превърне в национален, устойчив образователен център за подготовка на висококвалифицирани кадри за Военновъздушните сили (ВВС), свързаните с въздухоплаването сектори на икономиката и европейската система за въздушен транспорт.

„Пожелавам на бригаден генерал Радойски успешно да реализира концепцията за създаване на Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски“, за да отговори на повишените изисквания към обучението на авиационните кадри за нуждите на ВВС и за усвояването на новата авиационна платформа, която предстои да приемем на въоръжение, самолет F – 16 Block 70“, подчерта още в словото си заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

„Основната ни цел е да превърнем Висшето Военновъздушно училище в утвърден национален лидер в авиационното образование и разгръщането му в конкурентен европейски център за обучение на пилоти и техници за нуждите на авиацията“, заяви началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски в първото си слово пред преподавателския и курсантския състав. Той подчерта, че ВВВУ ще обучава високоподготвени авиационни специалисти както за бойната, така и за гражданската авиация, които ще получават международно признати дипломи.

Висшето Военновъздушно училище „Георги Бенковски“ бе открито с решение на Народното събрание (обнародвано в Държавен вестник на 23 април 2019 г.). То е най-новото висше военно учебно заведение в България. Към момента в училището се подготвят близо 160 курсанти. Нова програма за обучение с граждански специалности ще стартира през есента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови