Фонд ''Активни граждани'' с уебинар на тема поляризация и разделение в обществото

Ирма Аврамова 15 март 2024 в 14:35 604 0

Уебинар фонд Активни граждани

Снимка Фонд Активни граждани

Фонд "Активни граждани" (България) провежда серия от общодостъпни уебинари с цел професионално развитие на млади лидери и членове на гражданските общества в България, Словакия и Литва. Организатори на кампанията са и оператори на Фонда от Словакия и Литва.

Онлайн срещите спомагат за създаването на платформа за обмен на знания и опит, придобити в третия сектор, познат още като "доброволчески" или "общностен" - сферата на социална активност, с която се занимават неправителствени организации с нестопанска цел.

Последният уебинар, който беше проведен вчера, отвори дискусията за поляризацията и разединението в днешните общества.

Хюго Глос, главен оперативен директор на словашкия институт DEKK (Център за изследване на социалната кохезия), сподели данни от последно проведено проучване именно на тема социална кохезия в Словакия, давайки дефиниция на използваните термини:

"Кохезията има две основни измерения. Тя може да бъде междуличностна, отнасяща се към отношенията между двама души или група от хора. Вторият вид социална кохезия е вертикална - тя засяга отношенията в едно гражданско общество, включително и организациите в това общество, независимо дали са неправителствени или държавни институции."

Резултатите от изследването сочат, че съществува отрицателна тенденция - над 70% от гражданите споделят, че трудно се доверяват на други хора.

Това предизвиква множество негативни вторични последици - ръст в броя на престъпленията, бюрокрацията ("Ако не се доверяваме един друг, се контролираме по-лесно"), по-нисък БВП ("Хората, които не се доверяват, търгуват по-малко).

Професор Райна Гаврилова и доктор Йева Петронит-Урбонавициене продължиха срещата с дискусия за различни стратегии за спиране на "ерозията" на социалната кохезия, като разговорът бе отворен за въпроси.

Уебинари на социални теми от същите организатори ще бъдат провеждани до юни 2024 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!