Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Фандъкова: Всички средства за нови детски градини отиват при районните кметове

Строителните фирми, с които ние и районите имаме договори, подават искания за индексация на цените заради поскъпването, каза кметът на София

OFFNews 31 март 2022 в 12:20 1262 0

Всички средства за строителство на нови детски градини ще бъдат предоставени на районните кметове. Това са 42 млн. лв., към които можем да добавим още поне толкова от МОН, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет (СОС), което днес разглежда бюджет'2022 на София.

"56,5 млн. лв. инвестираме в училища и детски градини. За строителство са включени 22 нови сгради на детски градини (и още 6 само за разплащане, които са готови) и 10 - за основни ремонти. Към проекта за бюджет сме включили и списък с още 17 нови детски градини, с които имаме готовност да кандидатстваме в програмата на МОН за ново строителство. Сутринта разговарях с министерството и имаме обещание, че ще получим допълнителни средства", съобщи още кметът.

Въпросът колко бързо ще преодолеем недостига на места за децата е общ. Бързината, с която ще се справим, е равна на скоростта на най-бавния. Затова засилваме контрола върху изпълнението на обектите в районите, кметовете на които са възложители, допълни кметът.

14 млн. лв. са отделени за ново строителство в 3 училища (28-о СУ в Красна поляна, 9-а Френска гимназия, 104-о СУ в „Триадица“) и ремонти в 13 училища.

"В предложенията за бюджета, които направихте, имаше искания за включване на основните ремонти и на други училища, които определено се нуждаят от инвестиции. Добрата новина е, че за такива ремонти са заложени средства в Плана за възстановяване, така че колкото по-бързо бъде приет, толкова по-скоро и ние ще можем да подадем нови проекти, като 35 СЕУ, което предлага г-н Борис Бонев, и 105 СУ, което предлага групата на БСП", каза още Фандъкова. 

"Вече сме изправени пред нов голям проблем. В последните седмици голяма част от строителните фирми, с които ние и районите имаме договори, подават искания за индексация на цените заради драстичното увеличение на цените на основните строителни материали. Необходимо е спешно правителството да изработи, а парламентът да приеме механизъм за индексация на цените в строителството. В противен случай всички общини се изправяме пред реалната опасност строителството да спре и да компрометираме голяма част от строителната ни програма. Това засяга не само общините, но и министерствата, които са възложители. Разбира се, индексацията отново би се върнала при нас като нужда от актуализация на бюджета ни", обясни столичният кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!