Започват разкопки на пл. "Св. Неделя", ще търсят дворец и монетарница

OFFNews Последна промяна на 01 май 2014 в 17:50 7907 4

Най-късно догодина ще започнат археологически разкопки на площад „Св. Неделя“ в София. Целта е да бъдат открити Преториума и монетарницата на някогашната Сердика, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред БНТ.

Предстои реконструкция на площада и представянето пред публика на археологическите ценности в района. „За да го представим, първо трябва да го проучим. Това ще е целта на експедицията, която ще работи поне няколко години“, уточни Чобанов.

По повод очакваните резултати от разкопките зам.-кметът сподели, че е почти сигурен, че ще се открият дворцови сгради, но обясни, че засега няма как да знае какви точно ще са те и доколко ще са запазени.

Ключови места в града от Римската епоха и идеалния център на днешна София съвпадат. „Там, където са Министерският съвет и Президентството, „Шератон“ - това всъщност е някогашният идеален център на римския град. Площад „Св. Неделя“ е почти едно към едно като параметри с някогашния римски форум“, допълни Чобанов.

Той сподели, че много от археологическите ценности в центъра на София са се загубили, защото, когато са строени Министерският съвет и Президентството, не се е „гледало с толкова добро око на археологията“ и са били разрушени културни ценности.

Плановете на Столична община са експедицията да започне да се подготвя през тази година и да започне работа в началото на лятото следващата година или по-рано, ако организацията позволи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2014 в 23:13

Те под хотел Арена ди Сердика цяла арена закопаха, тия монетарник ще търсят. Все пак подкрепям до някъде...

01.05 2014 в 20:18

Защо ли ми се струва , че това е нов тип схема - 2 в едно. Баджанака прави площада след като Братчеда вземе парите от археологическите разкопки, които вероятно няма да открият нищо. Българска му работа.

01.05 2014 в 18:34

Сердика е български град още от 4-ти век, когато българския архиепископ Протоген Сердикийски
За католическата история това е първият български църковен лидер.
Има го документирано в
"Дюканжовият списък" Той е писан от предстоятелите на Охридската архиепископия - от ХІІ в., когато на чело на нея застават византийски духовници. Той е запазен в препис от ХІІІ в. и за първи път е издаден от Дюканж към "Historia Bizantina".

Така че Сердика е биал духовно средище на българите още в 4- ти век

01.05 2014 в 18:10

Как да гледат с добро око рашките.
Сердика по-древна от Москва?
Да се заличи! Не расуждай!