Започват разкопки на пл. "Св. Неделя", ще търсят дворец и монетарница

OFFNews 01 май 2014 в 17:50 8561 4

Най-късно догодина ще започнат археологически разкопки на площад „Св. Неделя“ в София. Целта е да бъдат открити Преториума и монетарницата на някогашната Сердика, каза зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред БНТ.

Предстои реконструкция на площада и представянето пред публика на археологическите ценности в района. „За да го представим, първо трябва да го проучим. Това ще е целта на експедицията, която ще работи поне няколко години“, уточни Чобанов.

По повод очакваните резултати от разкопките зам.-кметът сподели, че е почти сигурен, че ще се открият дворцови сгради, но обясни, че засега няма как да знае какви точно ще са те и доколко ще са запазени.

Ключови места в града от Римската епоха и идеалния център на днешна София съвпадат. „Там, където са Министерският съвет и Президентството, „Шератон“ - това всъщност е някогашният идеален център на римския град. Площад „Св. Неделя“ е почти едно към едно като параметри с някогашния римски форум“, допълни Чобанов.

Той сподели, че много от археологическите ценности в центъра на София са се загубили, защото, когато са строени Министерският съвет и Президентството, не се е „гледало с толкова добро око на археологията“ и са били разрушени културни ценности.

Плановете на Столична община са експедицията да започне да се подготвя през тази година и да започне работа в началото на лятото следващата година или по-рано, ако организацията позволи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков