Фандъкова похвали кмета на Панчарево за нови детски градини

OFFNews 14 юли 2022 в 16:02 1266 0

Фандъкова

Снимка Аделина Ангелова/СО

Сградата на нова детска градина в София е почти готова, видя Фандъкова

Новата сграда към детската градина в Казичене е почти готова. Остават само довършителни работи, а целта ни е през август да обявим новите места за прием. 

До края на годината очаквам да завърши строителството и на детската градина в Бистрица. Тази година в район „Панчарево“ изграждаме две нови сгради на детски градини, като възложител е кметът на района Николай Гюров, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Към момента в процес на строителство са общо 24 детски градини и ясли. 11 от тях ще бъдат завършени до края на 2022 г. Готови сме и с проектите за още 12 детски градини, уточни тя. 

Надявам се, че с държавата ще намерим решение за осигуряване на издръжката на новите групи, които разкриваме през годината. Към момента Министерство на финансите приема като държавна задача финансирането само на групите, които съществуват към декември миналата година. Заради това разминаване в момента отделяме допълнително над 800 хил. лв. за новоразкритите групи. Това са средства, които за нас е важно да насочване към строителството, обяснява още Фандъкова. 

В началото на седмицата подадохме за включване в програмата за финансиране на общините на 8 нови сгради на детски градини, 7 нови сгради на училища и 14 проекта за енергийна ефективност на детски градини и училища. Надявам се, че приносът на софиянци в държавния бюджет ще бъде отчетен и ще сме част от одобрената инвестиционната програма за общините, пише още столичният кмет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews