Фандъкова: Парното на софиянци е гарантирано, не трябва да поскъпва още

OFFNews 30 август 2022 в 09:34 1791 6

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС

Йорданка Фандъкова

Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените", заяви в сутрешния блок на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Топлофикация София" е най-големият индустриален потребител на газ в страната.  За дейността ѝ отиват една трета от общото потребление на газ.

По думите на кметицата "Топлофикация София" е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които дружеството купува газ.

"Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която "Топлофикация" купува, а КЕВР е определил цената, на която продава топлинната енергия, и е заложил вътре цена на газа от 114 лева - това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината "Топлофикация" ще натрупа нови над 500 милиона задължения", допълни Йорданка Фандъкова.

Тя обаче подчерта, че не може повече да се увеличава цената за потребителите. "Дългосрочното решение е модернизация на "Топлофикация", създадена е работна група", добави кметът на София.

Според нея не се допуска смяна на собствеността на "Топлофикация" от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

"Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. "Топлофикация" е в регулаторен капан. Необходимо е изграждане на нова мрежа - инвестиции от около 800 милиона. Категорично не може да бъдат товарени повече гражданите и да бъдат увеличавани цените, както някои експерти говорят от 1 януари да бъдат отново увеличени цените. За мен това е неприемливо, защото и без това цените, които бяха определени от 1 юли, са вече доста високи за гражданите, те вече го усещат в сметките си за топлата вода", добави Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ трябва да бъдат предвидени компенсации за газа, не само за тока.

"Трябва да се гарантира нормалната работа на училищата и детските градини, да не се допускат дървени ваканции", каза още Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

5

Човека

30.08 2022 в 13:14

Това започва много да дразни вече. Как мога аз, с една провинциална заплата да се отоплявам на ток, а софианци, със заплати много над средното за страната, да смучат държавата за евтино отопление и да се рве за това от сутрин до вечер. Докога цяла България ще плаща удобството на една богоизбрана част???
Топлофикациите, в този вариант, са неефективни мастодонти, останали наследство от соца, и соца, като един нормален соц, е пак в услуга на една избрана, материално задоволена част от народа.
Или им качвайте цената, така че да излезе на печалба и да върне всички задължения към държавата, или я бутайте с багера тая гнойна рана.
Ама нямате представа как дразните всички извън града -държава.

-1200

4

путин хуйло

30.08 2022 в 12:00

Знаете ли, защо продължават да поддържат фалиралото за 33 път дружество? - Ами в нито една африканска столица няма "топлофикация" - и това е единственото отличие на София!

1011

1

firefighter88

30.08 2022 в 10:13

Да не стане така,че държавата да дотира софийската топлофикация!
 
X

Подкастът на OFFNews